Puheenvuoron suuri valtti
Tämä areena, us.puheenvuoro pitää pintansa.
Poliittinen keskustelu tapahtuu nykyään somen välityksellä ja tämä foorumi on täysin kotimainen. Todella hieno juttu.
Suomen ja ruotsinkielistä ja Suomipainotteista keskustelua voi käydä myös Twitterissä mutta siinä on omiasisuuksia joiden kautta se ei voi mitenkään korvata Puheenvuoroa.
Twitteriä, sen kokonaisuutta ja toimintaperiaatteita on vaikea hahmottaa. Twiitit poukkaavat esiin käsittämättömien algorytmien tahdittamina. Käyttäjä tuntee itsensä enemmän välineeksi kuin subjektiksi.
Puheenvuoro on lineaarinen ja muutenkin järjestyksessä. On hieno tunne saada palstan käyttäjänä valita minkä blogin lukee ja mitä siitä.
Koko organisaatio on ihan vesiselvä. On postaukset, ketjuineen aikajanassa ja on ylläpito joka lempeällä silmällä pitää järjestystä yllä. Jonkinlainen taloudellinen pohja löytynee palstalle ja siitä saamme olla iloisia.
😊
Oiva kylähullujen tapaamispaikka.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kyl%C3%A4hullu
Muistamme Honkajoen ja kapteeni Lammion sananvaihdon Tuntemattomassa sotilaassa vaiheessa, jossa päällystö alkaa saada tarpeekseen Honkajoen puheista ja hupia herättäneistä harrastuksista:
– Älkää viisastelko. Oletteko kommunisti?
– Olen keksijä. Varsinainen ammattini on kyllä ollut käpyjen keräily, mutta pidän tiedettä kuitenkin pääasiallisena elämäntehtävänäni.
– Oletteko mielenvikainen?
– Herra kapteeni. Tällaista kysymystä ei epäilyksenalainen voi koskaan itse ratkaista.
Sen asian määrittelee ympäristö.
https://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/duo/duo93929.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Kylähullujen ja kylänviisaiden.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta tulee mieleen kirjallisuuden puolelta Simpauttaja, ja toisaalta Aleksis Kiven seitsämän veljestä.
Kulku käy, ja pitkällisenä, irtonaisempien voidessa viimein palata sen yleisen tylsämielis/ahdas-henkisyyden pariin, jota ei enää voi olla kuvittelematta kuuluvaksi johonkin täyttymyksellisempään.
Kai niitä satuja tarvitaan, tuollakin tavoin toteutuneina.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tämä ihan mukava foorumi, jopa koukuttava. Ja jotenkin tällaiselle vanhan liiton miehelle ihan selkeä.
Ilmoita asiaton viesti
Se just. Selkeys on hieno juttu. Ja läpinäkyvyys mikä siihen liittyy. Tärkeä demokratian kannalta.
Ilmoita asiaton viesti
Tänne kirjoittavien keskimääräinen kyvykkyys tuottaa laadukasta tekstiä jäsenneltyine ajatuksineen on hyvin korkealla tasolla. Sitä ei täällä ”pyöriessä” välttämättä aina tiedosta, mutta ei tarvitse kuin mennä vaikkapa Suomi24 saitille katsomaan samoista yhteiskunnallisista aiheista tehtyjä postauksia ja niiden kommenttiketjuja, niin huomaa, että on joutunut lähinnä apukoululaisten piiriin.
Ilmoita asiaton viesti
Jep.
Jos hyvää viihdettä toisaalta kaipaa,… ja keveyttä, kantava asiallisuuspohja tarvitaan tuotakin varten. Muuten menee siksi itsekseen.
Räkälä-vetoisissa voi loistaa, ja etenkin kokea paremmin tekemisen tarvetta ja paikkaa… tosin painotuspohja noin perustein kyseenalainen, ja joka suhteessa, ainakin pitemmän päälle.
Ilmoita asiaton viesti
” … jäsenneltyine ajatuksineen …”, sori oli pakko nauraa tuon Kuikan luonnehdinnan ja Myllärisen vastauksen kontrastia 😃. No, vaikka Myllärisen korkealentoiset ajatukset menevätkin yli vaatimattoman käsityskykyni, niin ei hänen kommenteissaan ole koskaan sellaista alatyylistä paskaa kuin Kuikan mainitsemassa Suoli24:ssä.
Ilmoita asiaton viesti
On kokemusta, tällaisista toimintakulttuureista.
Joskus aikoinaan, leikkelin Hesarin mielipideilmaisuja, kun olin samalla tilaaja. Tajusin, etten ymmärtänyt useinkaan kerrottua, puhumattakaan, että olisin voinut itse ajattelevani tuottaa vastaavaa.
Parisen kymmentä vuotta sitten päädyin nettiin, ja osallistumisen kautta tuli enemmän kokemusta.
On tosiaan aivan toinen mahdollisuus sietää erilaisuutta, kun distanssia on, eikä kukaan tule piuhoja pitkin ahdistelemaan, ts nekin vaivat joita kokee… ovat säädettävissä, ts itse annosteltavissa paremmin.
Reaalissa (face-to-face) moni järkevä ja pärjääväkin polttaa karvansa, ja vaikka kokee pärjäävänsä, ei välttämättä tajua sitä, mille pärjääminen perustuu.
Arveluni on, että monikaan ei tajua sitä, mitä ovat ne mahdollisuudet reaalissa, joita oikeasti on liittää siihen ympäristöön. Ei tarvitse kokea S24-ilmiötä, tosin ei tarvitse ajatella sitäkään, että jotain asiaa tulisi samalla tapaa paneutuen mahdolliseksi käydä läpi.
Kanssakäymishaasteiden luonteesta jokainen osaa ajatella jotain… tai tarkemmin sanoen, eipä oikein. Päätä seinään, hyvällä tyylillä… niin eiköhän sen tulisi siitä jotenkin lutviutua…
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä onhan täällä kokemusta karttunut ja ihan hyvällä tavalla, kun miettii Puheenvuoroa somealustana. Välillä tulee tottakait mieleen Almamedian tosiasiallisen olemassaolon tarkoitusta, niin pakko on miettiä hyötysuhdetta. Hyvä kuitenkin näin. Saavat pitää ruohonleikkurini omasta puolestani. Palvelu pelaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi kyllä mukava tietää lukeeko näitä kirjoitelmia joku muu, kuin blogisti ja tänne kommentoivat.
Ilmoita asiaton viesti
Lukee. Mulla ei ole koskaan ollut tuhatta eri kommentoijaa, mutta lukukertamäärä on ollut yli 1000 aika useinkin. En tosin tiedä, montako eri ihmistä se 1000 lukukertaa tarvitsee.
Ilmoita asiaton viesti
Risto Jääskeläinen, juuri tästä on kysymys, lukukerrat ja niillä on oma merkityksensä, joka on yleensä hiljainen hyväksyntä. Voisi ainakin ajatella näin.
Toisaalta ja toivon, että sallitte vääristyneen oman ajatusmaailmani ymmärryksen olla mukana näissä karkeloissa. Liittyy erääseen blogiini, taisi olla ainoa, mikä on päässyt karuselliin. Meinaan, että siellä käytiin kutkuttava keskustelu näistä yksityisistä terveyspalvelujen tuottajista. En halua linkata, mutta jos viitsii vaivautua. Siitä vain.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä olen tuttaviltani joskus kysynyt, niin eivät ole kuulleetkaan Puheenvuorosta. Että ilmeisesti eipä juurikaan …
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä noita tuttavia ei kiinnosta, mutta älä huoli. Riittää, että muita kiinnostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea sanoa, on minulle muutama tuttu yllättäen kommentoinut kasvotusten, että on seurannut meikäläisen sepustuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Joo se on aika hämmillistä, ihan oikeasti. Olen kokenut saman.
Ilmoita asiaton viesti
Mulle tapahtunut sama juttu muistaakseni kolme kertaa myöskin, että ventovieras on tunnistanut minut blogin kuvasta ja epäilen, että kaikki ventovieraat eivät tule edes ilmoittamaan olevansa seuraajia.
Ilmoita asiaton viesti
Pekka, riippuu siitä, millainen tuttavapiiri sinulla on.
Itse tiedän, että kirjoituksiani luetaan useissa maanosissa.
Palautteita saan mm. Yhdysvalloista, Brasiliasta, Ranskasta, etc.
Palautteet eivät tosin näy US:n sivuilla, sillä he eivät ole kirjautuneina.
Kirjoittaminen on merkittävää vaikuttamista.
Ilmoita asiaton viesti
Minun kirjoituksia luetaan ulkoavaruudestakin.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en yritä vaikuttaa, kirjoitelen vain aikaa tappaakseni.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin tämä maailma onkaan menossa? Nyt jouduin suosittelemaan sinistysporvarillista blogia.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttoijien tasolla saattaa olla merkitys.
Ilmoita asiaton viesti
Sini, blogisi on hyvä ja tarkoitan sitä myös. Näissä keskusteluissa tarvitaan totta hemmetissä aitojen ihmisten aitoja mielipiteitä. Omalla kuvalla ja nimellä. Eri somealustat on jo nyt umpiähkyrässä. Kuikka tuossa jo asian ilmaisi kuten se on.
Ehkä tässä on myös jokaisella pieni itsetutkimisen paikka. Pieni pilkahdus siitä, kuka oikeasti olet. Auttaa ymmärtämään myös sitä mitä tarkoitat.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Minusta jo se että on paljon jollain palstalla on sama kuin että anta sille hyvän arvosanan mutta tuli sanoitettua se.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän Puheenvuoron haasteena on vakioväen pieni määrä. Jonkin verran olen joskus jakanut blogeja muille alustoille, mutta ei sieltä juurikaan ole uusia kirjautuneita käyttäjiä tullut mukana. Taitaa olla liian vaivalloista tulla mukaan. Pois on helppo jättäytyä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan täällä väkeä verrattuna vapaavuoroon. Hyvä palsta tämä on, mutta joskus tauko on kyllä paikallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Puheenvuoro on ehkä Suomen paras keskustelualusta, mutta kuitenkin hieman heikentynyt aiemmasta tasosta. Tarkoitan että on ainakin sellainen ongelma, että keskustelu tapaa tyrehtyä muutaman tunnin pikaiseen nokittelun jälkeen, eikä pidempijänteistä keskustelua ole. Näin paljolti siksi, että ilmoitusjärjestelmä ei enää taivu tuohon (ei tarjoa haluttaessa esimerkiksi ilmoituksia kaikista uusista viesteistä johonkin blogaukseen).
Ilmoita asiaton viesti
Vuoropulujen faktinen pituus ei aina indikoi syvällisempää keskustelua. Erilaiset aihetyypit toistuvat ja joskus samaa keskustelua jatketaan uusissä blogeissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentointiketjun pituus ei tosiaan indikoi hyvyyttä, mutta jos hieman pidempikestoinen, vaikkapa vuorokauden tai muutaman tunnin välein tapahtuva useamman kuin kahden henkilön välinen ajatustenvaihto tehdään käytännössä hyvin vaikeaksi (ajattelen tässä lähinnä saapuneista viesteistä ilmoittamisen puutetta), myös joitain parhaita keskusteluita menetetään.
Joillain toisilla keskustelualustoilla tuollainen hieman hitaampi keskustelu saattaa jatkua eri mittaisin katkoin jopa vuosia. Noiden ääripäiden väliin mahtuu monia erilaisia ihan toimivia keskustelumuotoja. Puheenvuorossa keskustelu taitaa nykyään hyytyä yleensä vuorokaudessa tai kahdessa, ja usein jopa muutamassa tunnissa. Niiden jotka eivät ole olleet oikeaan aikaan koneen ääressä, on ehkä turha enää kirjoittaa kommentteja, koska niitä ei juuri kukaan enää huomaa eikä lue.
Mielestäni sellainen keskustelualusta olisi hyvä, joka tarjoaa mahdollisuudet monen eri tyylin keskusteluihin, pikaisesta hetken herjan heitosta aina huolella valmisteltuihin ja taustoitettuihin korkeatasoisiin kirjoituksiin, ja niihin yhtä huolella laadituilla kirjoituksilla vastaamisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta riittää että keskustelut ja niiden aloitukset säilyvät täällä. Nehän voi linkata uuteen ketjuun jos haluaa jatkaa jonkun teeman ympärillä.
Se harmittaa että hakukone vaihdettiin johonkin anttilaversioon. Ennen saattoi tehdä todella mielenkiintoisia sanahakuja puheenvuoron omassa hakukoneessa.
Ilmoita asiaton viesti
On tässä kuitenkin korrelaatio, joka yleensä näkyy.
On ehkä olemassa ihmisiä, jotka ovat enemmän vastaanottajia ja muuttujia, kuin ulostuojia sen suhteen, mitä on vastaanotettu.
Jälkimmäiset ovat samalla tarkkailijoita ja tarkastelijoita, hiljaisemmin toimijoita, jotka voivat osata ilmentää sulattamaansa toisin, kuin aktiivikirjoittelulla, tai selkeillä koonnilla.
Mitä tietää ja tajuaa… ja mitä osaa soveltaa sujuvasti… osa osaa ilmaista tämän puolen tekijöitä paremmin.
Ajatus ei ole välttämättä kovin uusi, koska on monesti sanottu ihmisten painottumista käytännössä tekemiseen, ilmaisuun, vuorovaikutukseen.. ja esim päätösten tekemiseen.
Yhteistoiminnallisuutta ajatellen, erikoistuminen johonkin osallistumismuotoon, voi olla pois itseltäkin, tai sitten ei.
Osa osaa hyödyntää monipuolisuutta, ja osan se jäädyttää. Sama koskee toisaalta myös sitä, minkä kanssa yrittää selvitä itselle kuuluvalla normitavalla, vaikkei varsinaisia eväitä ihan aina.
Nykytiedon isomman määrän vaikutuksista ajateltu niin, että osa hyötyy, osa ei osaa hyödyntää näitä samalla tapaa, tosin tässä on enemmän ajateltu palvelevuutta, eikä niinkään sitä, miten näkyy yhteistekemisessä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus, Sini. Jos parannusta haluaisi esittää, niin joku lievä tasovaatimus voisi olla. Ei pelkkää linkkiä johonkin toiseen kirjoitukseen. Pidän lievästi harmillisena sarjakirjoittajia, jotka aikaansaavat turhan nopeaa kiertoa. Kun usein valmistelen kirjoituksen huolellisesti, en pidä kivana että se häviää pahimmillaan päivässä.
Paras puoli on täällä se, että todelliset toisinajattelijat pääsevät ääneen. Näitä et voi lukea muualta. Täällä on myös syvällisempää asiantuntemusta erikoisaloilta kuin vaikkapa HS toimittajilla.
Ilmoita asiaton viesti
Minun mielestäni Uuden Suomen Puheenvuoron ehdottomasti paras ominaisuus on, että tänne ainakin pitäisi saada kirjoittaa vain omalla oikealla nimellä ja omalla oikealla tunnistettavalla kasvokuvalla. Se pitää kirjoittelun edes jonkinlaisessa säädyllisyydessä.
Vieläkin parempi olisi, jos se henkilöllisyys myös todennettaisiin ennen kirjoitus/kommentointioikeutta. Itse kannatan vahvaa tunnistusta kun kirjaudutaan ensimmäisen kerran.
Uuden Suomen Puheenvuorossa on usein erittäin hyviä ja asiantuntevia kirjoituksia, millaisia ei somessa yleensä ole. Kommentit eivät toki aina ole asiallisia tai totuudenmukaisia, mutta se vaan täytyy ainakin suurimmalta osin sietää.
Kauan sitten Uuden Suomen Puheenvuorossa oli mahdollisuus bannata joku kommentoija omasta blogistaan – se oli minusta hyvä ominaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Tänäänkin bannattiin Eräs kirjoitus USA:n biolabolaboratioista mikä ikävää. Voisiko ylläpito järjestää näille bannatuille kirjoituksille sellaisen pelleosion! Olisi kiva käydä kurkkimassa näitä virityksiä sitten ajan päästä. Harmittaa kun hyvä tutkimusaineisto (informaatiosota) Hukkaantuu jonnekin syövereihin.
Ilmoita asiaton viesti
Lievemaa on kilpailevan lehden päätoimittaja.
Ilmoita asiaton viesti
Kansan ääni? Onkohan lukijamäärä sama kuin Työkansan sanomilla?
Ilmoita asiaton viesti
Iltana muutamana istahtivat puolueiden edustajat rakentamaan hallitusta Ylen ohjelmassa. Zyskowicz ja Harakka loihivat lausumaan, että vaalit on ohi ja nyt pitää katsoa eteenpäin. Ja molemmat katsoivat sen jälkeen hyvässä yhteisymmärryksessä taaksepäin mollaten toistensa toimia aiemmissa hallituksissa. RKP:n Aldercreutz ei sortunut tähän vaan lausui kohtalaisen järkeviä. Ja olihan siellä joku Huhtasaarikin, joka lausui – niin – siis lausui…(?).
Nostin tämän esiin siksi, että mielestäni siinä kiteytyi suomalaisille tyypillinen kyky rakentavaan ja yhteiskuntaa eteenpäin suuntaavaan keskusteluun. Eli pääsääntöisesti ei….
Olen puoli-uskollinen Puheenvuoron seuraaja. Välillä vietän aikaani tonteilla päivittäin. Välillä – kun ärsyynnyn – vähemmän. Ärsyyntymiseni nostaa päätään aina kun lipsutaan itse aiheesta ja aletaan henkilökohtaisesti mollata kommentaattoreita tai blogin kirjoittajia. Toki myönnän, että joskus on ihan viihdyttävää seurata sivusta palstoilla liikkuvien kommantaattoreiden toisiinsa kohdistuvaa sanojen sivallusta, mutta useammin – jos eksytään blogin varsinaisesta aiheesta – se saattaa ärsyttää enemmän kuin viihdyttää. Kuten edellä totesin niin – kuten politiikassakin – noita bloggareihin ja kommentaattoreihin kohdistuvia nälväisyjä lukiessani kaipaisin enemmän rakentavaa ja yhteiskuntaa eteenpäin suuntaavaa keskustelua.
En ole itse juurikaan blogitekstejä kirjoitellut. Kynnys on korkealla, koska takaraivossa kutittelee pelko siitä, että päädyn henkilökohtaisten hyökkäysten kohteeksi. Kaipa minä ne kestäisin, mutta miksi niillä itseäni rääkkäisin?
Toisaalta uskon, että minulla olisi paljonkin annettavaa ja sanottavaa, jos pystyisimme pysymään asiassa ilman henkilökohtaisuuksia.
Kirjoittajan blogi synnytti suorastaan onnellisten bloggaajien harmonisen hyminän. Oli kiva huomata (asia jonka alitajuisesti tiesin kyllä jo entuudestaankin) että toisiaan mollaavat blogistit ja kommentaattorit ovat kuitenkin yhtä perhettä. Ehkä olisi aika minunkin liittyä tiiviimmin tähän perheeseen ja alkaa suoltaa kommenttia ja hiljalleen vaikka blogejakin…
Ja hei; teitä vakiokirjoittajia on about tusina tai jotain. Olisiko siis tilaa uusillekin tekstinikkareille…?
Tosin joukossa on niitäkin – tosin ei onneksi ehkä niin paljon viime aikoina – jotka kertovat tallentaneensa tekstit poliisia ja oikeudenkäyntejä varten. How sick is that???
Laitan tämän nyt kommenttina kirjoittajan blogiin. Jos se ei herätä huutomyrskyä, saatan muokata sen ihan omaksi blogikseni.
Ilmoita asiaton viesti
On tilaa ja tilausta!!
Ilmoita asiaton viesti