Yläluokan tunnusmerkkejä, Donner, Halla-aho

Ruotsalaisessa ilmaisessa nettilehdessä Opulens on artikkeli jossa ilmaistaan että yläluokalla on Ruotsissa paljon valtaa mutta sitä ei tarkastella mediassa tai sosiaalitieteissä.

Artikkelin lopussa esitetään kaksi ominaisuutta jotka verkostoitumisen lisäksi  liittyvät ovat välttämättömiä yläluokkaposition ylläpitämiseksi / saavuttamiseksi.

1. Pitää olla pokkaa, kyky esittää kompetenssia myös silloin kun sitä ei ole ja luoda itsestään asioita hallitsevan henkilön mielikuva.

2. Pitää piilottaa kohtaamansa vastoinkäymiset ja kipeät ristiriitaisuudet.

Kumpikaan vaatimus ei sinänsä herätä kateutta. Kumpikin nakertaa yläluokkaa siinä missä ylläpitää sen positiota.

Kuvauksesta tulee mieleen kaksi suomalaista yläluokan edustajaa, Jörn Donner ja Jussi Halla-aho. Kumpikaan ei koskaan ilmaissut/ilmaise epävarmuutta tai epäröintiä vaan nimenomaan toimivat kuin median heidät jalustalle ja mikrofonin eteen nostaminen olisi / olisi ollut maailman luonnollisin asia myös silloin kun asetelma on täydessä ristiriidassa yleisten normien kanssa. Molemmat ovat tehneet (edesmennyt teki) tyylistä suorastaan urheilulajin.

Jörn Donnerin sivuun sysätty poika Otto Gabrielsson on kirjoittanut repivän tilityksen isästään. Mammuten on siinä tekstissä Papputen.

Donner antoi julkisuuteen pöyristyttäviä  lausahduksia niistä lapsista joita ei ottanut piiriinsä.

Myös Halla-aho puhui taannoin etäisyyttä ottaen ”kyseisestä lapsesta” . Haastattelussa hän kieltäytyi kommentoimasta viidettä lastaan ja heti perään kuitenkin sulavasti vastasi muita lapsiaan koskeviin kysymyksiin.

Yläluokka toimii siis vielä arkaaisesti peitellen henkilökohtaisia kipeitä sattumia. Sama pätee si muiden yläluokan edustajien taloudellisiin tai ympäristöön liittyviin ”pikkukatastrofeihin” tai julkitulleisiin kytköksiin talousrikollisiin tai prosenttijengeihin. Kuin vettä hanhen selkään.

 

 

Olen lisännyt tähän kuvakaappauksena lyhyemmässä tuplaversiossa käydyn keskustelun.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu