Maaseutu, kuka sammuttaa viimeiset valot?

Viime viikolla julkaistu Suomen kaupungistumista käsittelevä politiikkapaperi on karua luettavaa haja-asutusalueiden ja maaseudun asukkaille – oikeastaan kaikille meille, jotka emme asu suurkaupungeissa.  Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoituksella toteutetun tutkimushankkeen liikennettä ja autoilua käsittelevä dokumentti edellyttää tiukempia toimenpiteitä hallituksen tavoitteille siirtyä pois fossiilisista polttoaineista. Konkreettisesti se tarkoittaa mm. myyntikiintiöitä ja/tai korkeampaa verotusta bensaan ja dieseliin, energiaverojen nostamista sekä öljylämmityksen kieltämistä.

Nämä toimenpiteet tulevat nostamaan yksityisautoilun kuluja niin runsaasti, että se ajaa talousahdinkoon alueita, joissa polttomoottorikäyttöisten ajoneuvojen käyttö on runsasta. Polttomoottorikäyttöisten autojen käyttö on monellakin alueella niin runsasta, että voidaan puhua suoranaisesta maaseudun autioittamisesta. Tämä politiikkapaperi kehottaakin suoraan ”muuttamaan paremmalle sijainnille energiatehokkaampaan rakennukseen” ellei ole mahdollisuutta investoida energiatehokkaampaan asumiseen tai päästöttömämpään autoon. Käytännössä tämä tarkoittaa maaseutualueiden asujille niin suurta kustannusten nousua, että muuttaminen kaupunkeihin tulee olemaan ainoa elinehto.

Nämä hallituksen suureelliset ilmastotavoitteet lupaavat siis todella kylmää kyytiä maaseudun asukkaille –  eli siis oikeastaan kaikille meille, jotka asumme suurkaupunkien ulkopuolella. Oma työmatkani kestää autoillen noin 15 minuuttia mutta joukkoliikennettä käyttäen työpäivälle tulisi lisätunteja vähintään kaksi. Mielestäni se on kohtuutonta. Tämä johtaa myös työpaikkojen vähenemiseen keskuskaupunkien ulkopuolelta työvoimapulan kasvaessa ja mitä tämä tekeekään meidän maataloudelle? Hallitus kurjistaa maaseudun, vaarantaa lähituotannon, huoltovarmuuden ja pienten paikkakuntien elinvoimaisuuden. Ilman työtä ja talouskasvua ei ole myöskään panostuksia ilmastoon. Pitämällä koko Suomen asuttuna vähennämme kaupungistumisen ympäristölle aiheuttamia haittoja. Arkadianmäellä olisi syytä laittaa nyt valoja päälle, ennen kuin ne sammuvat maaseudulta kokonaan.

Susanna Nevalainen

Poliittisesti aktiivinen, arvomaailmaltaan Sininen äiti, vaimo, sihteeri, opiskelija. Sinisten Naisten puheenjohtaja, Savo-Karjalan Sinisten piirihallituksen jäsen, Liperi-Rääkkylä Sinisten puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu