Syntyvyys otettava hallituksen kärkihankkeeksi

Sanna Marinin (Sdp) naisvetoisella hallituksella on nyt näytön paikka. Kaikki panokset tulisi asettaa syntyvyyden nostamiseksi 1980-luvun tasolle ja ilmastonmuutoksella pelottelu tulisi jättää taka-alalle.

Veronmaksajien vähentyessä koko ajan on kysyttävä kuinka rahoitamme eläkemenot v. 2040 ja mistä saamme työntekijöitä veronmaksajiksi turvataksemme hyvinvointivaltion jatkumon? Edessä häämöttävät eläkemaksujen korotukset ja eläkkeiden leikkaukset.

Hallituksen hiljattain julkaisema perhevapaauudistus syrjii perheiden omaa valinnanvapautta ja kannustimet syntyvyyden lisäämiseksi puuttuvat. Perheillä tulee olla oikeus päättää itse siitä, kuinka he haluavat järjestää lastensa hoidon. Yhteiskunnan tehtävä on turvata perheiden valinnanvapaus ja ennen kaikkea toimeentulon mahdollisuus. Perhevapaiden pidentämisen sijaan tulisi esim. palauttaa verotuksen lapsivähennys, korottaa kotihoidontukea ja pilotoida vastasyntyneiden vanhemmille vauvarahaa. Olisi syytä myös tarkastella varsin korkeita päivähoitomaksuja, jotka jarruttavat perheitä hankkimaan enemmän kuin yhden lapsen.

Perhearki ei saa näyttäytyä uhkana ja taakkana vaan yhteiskunnan tulee kannustaa perheiden perustamiseen ja syntyvyyden lisäämiseen, sillä perheet ovat yhteiskuntamme perusta.

Susanna Nevalainen

Poliittisesti aktiivinen, arvomaailmaltaan Sininen äiti, vaimo, sihteeri, opiskelija. Sinisten Naisten puheenjohtaja, Savo-Karjalan Sinisten piirihallituksen jäsen, Liperi-Rääkkylä Sinisten puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu