Trigger warning: Yliopiston tehtävä ei ole toimia turvallisena tilana

Sananvapautta koetellaan. Viime päivinä sitä on koeteltu erityisesti akatemiassa. Juuri siellä missä sen pitäisi kukoistaa. Muutama vuosi sitten ajattelin, että amerikkalaiset käsitteet kuten trigger warning ja safe space -tilat ovat ohimeneviä rapakontakaisia ilmiöitä. Eivät ne tänne tulisi. Olemmehan järkeviä pohjoismaalaisia ajattelijoita. Mutta kuten monet muutkin Yhdysvalloista rantautuvat trendit, on tämäkin yliopistokampuksilla sikiänyt ilmiö ylittänyt valtameren ja rantautunut tiukasti Suomeen. Sosiaalinen media on ollut omiaan raivaamaan tietä tämänkaltaiselle ajattelulle. Ja muuten jotain hyvin omalaatuista on tässä niin kutsutussa z-sukupolvessa, joka on kasvanut sosiaalisen median kanssa aikuiseksi. Tämän sukupolvianalyysin jätän kuitenkin myöhempään tarkasteluun ja toiseen blogikirjoitukseen.
Tampereen Yliopisto siirsi hiljattain opiskelijansa eräältä sukupuolentutkimuksen kurssilta pois koska hän esitti verkkokeskustelussa eriävän mielipiteensä miesten kuukautisista. Kurssilta erottamista perusteltiin oppilaalle mm. ”häiritsevällä ja uhkaavalla käyttäytymisellä” johtuen reaktioista joita kanssakeskustelijat olivat tästä mielipiteestä saaneet. ”Mulle ainakin ehti tulla epämukava olo tästä keskustelusta” totesi eräs kurssin keskustelija. Samalla hän tuli kuvanneeksi koko z-sukupolven ominaispiirteen. Kriittisen ajattelun, mielipiteen vapaan ilmaisun ja keskustelun aiheuttama ahdistuneisuus. Oli tämän ikäryhmän kupla sitten sosiaalisessa mediassa tai omassa fyysisessä elinympäristössä, on sen seinät paksut eikä niiden ulkopuolelle uskaltauduta. Se voi aiheuttaa epämukavaa oloa.
Toinen akatemian kriisitilaa ja sananvapauden murtumista kuvaava esimerkki löytyy Taideteollisesta korkeakoulusta, jossa Suomen Kuvalehden artikkelin mukaan opiskelijat kertoivat ahdistuneensa Shakespearen lukemisesta todeten sen olevan ”rakenteellista väkivaltaa” ja viitaten jopa raiskauskulttuuriin. Saman yliopiston dramaturgian kurssilla joku opiskelija oli ruvennut itkemään sillä hänen lukemansa dialogi aiheutti niin valtavaa ahdistusta. Ja syy oli tietenkin opettajan. Mistään tilanteesta ei tunnuta selviävän ilman ahdistusta. Ja kaikki on rakenteellista.
Nähdäkseni olemme todellisen kulttuurisen kriisin äärellä. Yliopiston tehtävä ei ole toimia turvallisena tilana. Sinne mennään oppimaan, kehittämään ajattelua, keskustelutaitoja, laajentamaan ymmärrystä yhteiskunnallisista ilmiöistä ja asioista. Siellä harjoitellaan abstraktia ajattelua. Historialliset kulttuuriteokset eivät ole rakenteellista syrjintää vaan aikansa klassikkoja, jotka ovat muovanneet tieteenaloja aikanaan aina tähän päivään asti. Jos teosten lukeminen aiheuttaa ahdistusta, yliopisto ei kenties ole sellaiselle opiskelijalle oikea paikka. On ikään kuin haluaisi ymmärtää nykypäivää, mutta kieltäytyy lukemasta historiaa. Jos omasta maailmankuvasta poikkeavat ajatukset tai mielipiteet saavat olon tuntumaan ”epämukavalta”, on siis syytä miettiä omia eväitään yliopistomaailmassa ja riittävätkö ne valmistumiseen asti. On vaarana, että eteen tulee vielä opintojen aikana muitakin toisinajattelijoita. Ja jos ei yliopistossa, viimeistään työelämässä.
Ja sivuhuomiona vain; on ehkä syytä myös pohtia, mistä kyseinen epämukavuuden tunne ylipäätään johtuu. Yliopiston luentosali ei kuitenkaan ole sitä analyysia varten oikea paikka, eikä opettaja voi tarjota sielunhoitoa.
Huolestuttavaa on että z-sukupolvi joka rakentaa itselleen jo opiskeluaikana turvallista pumpulitilaa, jossa ei tarvitse kuulla poikkiääniä tai haastaa omia ajatuksiaan, siirtyy lopulta työelämään. Vaihtoehtoina on työpaikkojen muovautuminen ideologiapesäkkeiksi jonne lopulta valikoituu vain ”oikein ajattelevia” kanssamielisiä tai sitten toistuvat yhteenotot työnantajan kanssa ideologisista periaatteista – oli kyseessä sitten sukupuolineutraalit vessat, puhuttelupronominit tai markkinointimateriaaleissa käytetyt kuvituskuvat. Mikään aihe ei ole turvassa progressiiviselta hyveajattelulta. Mielenkiintoiseksi kaikki muuttuu, kun tämä lumihiutalesukupolvi siirtyy opetustehtäviin tai lainopillisiin tehtäviin päättämään suuntauksista, jotka vaikuttavat lopulta koko yhteiskuntamme kehitykseen.
Mikään sivistynyt yhteiskunta ei ole kehittynyt suojassa ulkomaailmalta, suojassa kritiikiltä, suojassa keskustelukulttuurista. Sananvapaus on yksi länsimaisen sivilisaation ja demokratian kulmakivistä. Ei tarvitse mennä lähihistoriassa kauas huomatakseen, että tietyn ideologisen ajattelun nimissä on tehty paljon hirvittäviä julmuuksia. Lievimpiä niistä lienee ollut yliopistoprofessorien irtisanomiset, elokuvien sensurointi sekä kirjailijoiden ja kulttuurivaikuttajien lynkkaus. Kuulostaako tutulta? Tarkennuksena kuitenkin, en puhu nyt nykypäivästä vaan sotien aikaisesta kommunismista. Jos vain z-sukupolvi ei ahdistuisi historiankirjoista, tulisi se huomanneeksi, että olemme parhaillaan vaarallisella tiellä. Ihminen on erehtyväisyyteen taipuvainen olento ja historia opettaa että kykenemme valtaviin virheisiin.
Lopuksi vielä trigger warning : Edellä kuvatun lausekkeen ymmärtäminen vaatii historiaan tutustumista sekä rakentavaa keskustelua, joka saattaa aiheuttaa selittämätöntä ahdistusta.
Uusi Homo sovieticus on syntymässä. Tällä kertaa lännessä.
”Homo sovieticus kykenee uskomaan samanaikaisesti kahteen keskenään ristiriitaiseen asiaan. Nämä uskomukset kulkevat rinnakkaisilla raiteilla, joten ne eivät ole ristiriidassa niin kauan kuin raiteet eivät risteä. Tilanteesta riippuen neuvostoihminen saattoi käyttää jompaakumpaa ”totuutta”, joskus jopa nopeasti peräkkäin, Gessen kuvailee kirjassaan.” (IS)
Nyt yliopistojen käytävillä tieteellisten tosiasioiden esittäminen aiheuttaa tälle uudelle Homo sovieticukselle sisäisen ristiriidan sillä ne tieteelliset tosiasiat ovat ristiriidassa sen toisen vaihtoehtoisen totuuden kanssa. Raiteet risteävät.
Ja tämä uusi Homo sovieticus kokee että näiden faktojen esittäminen niin että ne ovat liitettävissä jotenkin häneen itseensä on samalla vaarantanut hänen tulevaisuutensa ja uskottavuutensa yhteisön jäsenenä. Ja niin hän kääntää aggressionsa tieteellisten faktojen esittäjään, sen sijaan että kumoaisi kaikkien valheeksi tietämät väittämät.
Aivan samalla tavalla reagoi myös se vanha Homo sovieticus, kun joku sattui kritisoimaan julkisesti Neuvostoliittoa hänen seurassaan.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavasti ihmisillä on taipumus toistaa virheitään, aina uudelleen, edellisten sukupolvien virheiden unohduttua. Ehkä nyt on vuorossa jokin uusi uljas homo sovieticuksen tapainen (yhden oikean opin, muut näkökulmat ja ihmiset poissulkeva) aate. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Tuo oli hyvä kuvaus nykyisestä kuplaantumisesta.
Länsimainen ajattelu on perustunut viimeiset 300 vuotta valistusajatteluun, jossa toisten ajattelijoiden ja toisenlaisten ajatusten kuunteleminen ja ymmärtäminen on keskeinen sivistyksen kulmakivi.
Pitää toivoa, että tämä uusin muotivirtaus on ohimenevä ilmiö. Pahimmillaan se voisi viedä meitä tuon 300 vuotta ajassa taaksepäin – tai ainakin pysäyttää kehityksen jälleen kerran hyväksi aikaa (kuten muutamat muut yhden oikean opin aatteet ovat onnistuneet tekemään).
Oikea tie eteenpäin on siis silmien ja korvien auki pitäminen, ei silmälappujen käyttö ja tarkoituksellinen kuplaantuminen.
Ilmoita asiaton viesti
Nuorilla vaikuttaa tosiaan olevan korkea oikeamielisyyden taso nykyään, mutta onko se liiankin korkealla kuten avauksen kirjoittajakin väittää asian olevan jopa akateemisissa piireissä. Itse en tajua, että miten epäsopivan ilmaisunvapauden käytön perusteella voidaan rajata ihmisiä pois kansalaiskeskusteluista kokonaan. Toki rajat ovat kansalaiskeskusteluissakin oltava ja kukin sosiaalisen median palvelualusta asettaa omat sääntönsä ja viime kädessä rajat asettaa käsittääkseni edelleen oikeuslaitos. Silti olen itse tyrmistynyt kansalaiskeskusteluissa etenkin näennäisesti fiksujen nuorten herkkyydestä loukkaantua toisten puolesta ja avata sanainen arkku vasta silloin, kun kirjailee uhkauksia ilmiannolla esimerkiksi Facebookin ylläpitoon. Mitä tästä yhteiskunnasta tulee tosiaan, jos nuorison toleranssi sietää erilaisuutta ja elämän laajaa kirjoja alkaa olla mennyttä, koska osa nuorisoakin on edelleen onneksi itsenäisesti ajattelevia ja pientä kapinahenkeä omaavia yksilöitä Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus, kiitos. Yksi kommentti: minun mielestäni on käsittämätön ilmiö, että nykynuoret lienevät ensimmäinen sukupolvi historiassa, ikinä, joka haluaa VÄHEMMÄN vapautta. Ainahan nuoret ovat haaveilleet vapaudesta. Niin myös minun sukupolveni. Kun olin teini-ikäinen 1980-luvulla, ystäväni ja minä haaveilimme nuorekkaan lapsellisesti anarkistisesta vapaudesta ja nuoruuden loputtomasta hedonismista. Mieleemme ei olisi mitenkään tullut, että olisimme vaatineet vähemmän henkilökohtaista vapautta, enemmän elämäämme puuttumista. Mitä nykynuoret oikein ajattelevat?
Ilmoita asiaton viesti
Eihän tämäkään porukka halua itselleen vähemmän vapautta, vaan väittäisin heidän olevan hyvin kärkkäästi puolustamassa omia vapauksiaan. He haluavat rajoittaa muiden vapautta, ymmärtämättä että jos se heille sallitaan, voi heidän vapauksilleen käydä poliittisten suhdanteiden kääntyessä samoin.
Ilmoita asiaton viesti
Sen verran tyhjentävä kirjoitus, että edes tämän ”kehityksen” hyvänä näkevät eivät kehtaa tähän nillittää, mutta myöskin koska tietävät että tämä juna jo meni ja jalansijansa on suurinpiirtein sementoitu. Kuten jo huomaisikin, ei tarvita enää auktoriteettia kertomaan että ”näin kaikki on, tämä on totuus ja hyvä sellainen” : opiskelijat itse sensuroivat sekä toiset, että itsensä. Tähän liittyvää cancel -kulttuuria töistä poispotkimisineen, esim. väärän mielipiteen sisältävän twiitin jälkeen, ikäänkuin oikeutettuna ja hyvänä asiana, opetetaan jo nelosluokan yhteiskuntaopin kirjasta asti, kuvien kanssa. Uudet totuudet alkaa olla vahvasti juurrutettu tulevien sukupolvien kasvatukseen, ei vain yliopistoissa. Näin ovat keikauttaneet kakun ja kaikkien pitää se syödä, tai itkeä ja syödä. Opetus tuossa nelosen yhteiskuntaopin kirjassa oli, että sensuroi itsesi tai muuten jäät yhteiskunnan paariaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän kukaan näitä nuoren polven kermap**seitä ota tosissaan. Hehän ahdistuvat ihan kaikesta ja ovat neuroosinapeilla.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset kirjoituksesta. Juuri tällaisten kirjoitusten takia US:ää kannattaa lukea.
Ilmoita asiaton viesti