Sääntörikkomuksia suvaitseva erotuomari ja liperi-Ronaldot

 


Oulun piispa Jukka Keskitalo ehdottaa tällä viikolla kokoontuvalle piispainkokoukselle, etteivät samaa sukupuolta olevia pareja vihkivät papit saisi enää varoituksia toiminnastaan, kertoo sanomalehti Kaleva 18.10.

Piispa Keskitalo ei haastattelussa suosita toimimaan kirkon päätöksiä vastaan, mutta hän toteaa lehdelle: ”En liioin usko, että ratkaisemme tilanteen varoituksia jakamalla, hän jatkaa.”

Itse näen kuitenkin, että tällaiset kompromissit voisivat ratkaista lopulta koko asian. Tällainen päätös veisi sukupuolineutraalia avioliittokäsitystä eteenpäin kirkossa. Se on vähän sama kun jos jalkapallon erotuomari sanoisi pelaajille:

Onhan tässä pelissä säännöt, mutta kun niin kovasti haluatte voittaa tämän pelin, niin ei me rangaista siitä, jos pelaatte ihan omilla säännöillänne. Me vaan ei kannusteta siihen.  Tuomarien suvaitsevainen suhtautuminen virheisiin muuttaisi koko pelin.

Rikotte kyllä sääntöjä, mutta ei me viitsitä enää puuttua asiaan.  Ei enää niitä keltaisia tai punaisia kortteja, onhan ne vähän rajuja. Tää kaikki vie niin paljon energiaa. Kunhan päästään yhdessä eteenpäin. Käydään kunnioittavaa keskustelua sitten vaikka erätauolla. 

Kun liberaalit eivät ole saaneet tahtoaan läpi kirkolliskokouksessa, niin kirkko-anarkismi ”myöhän vihitään kirkossa, vaikka väkisin.”, jatkuu, ja paine nopeisiin ratkaisuihin vihkimis-asiassa sen myötä yhä kasvaa.

Miksi kirkko lähtisi murtamaan sitä ainutta yhtä instituutiota, joka on edelleen varteenotettava perusta naisen ja miehen suhteelle, sekä turvallinen kasvualusta heidän jälkikasvulleen? Kirkon tulisi vahvistaa avioliiton merkitystä, ei lähteä muuttamaan sitä joksikin muuksi, yleisluontoiseksi tunteiden liitoksi.

Arkkipiispa Tapio Luoma  on piispa Keskitalon kanssa samoilla linjoilla tuoreessa kommentissaan Ylelle 21.10: ”Arkkipiispa Tapio Luoma toteaa, että varoitusten varaan tulevaisuutta ei voi rakentaa tilanteessa, jossa ratkaistavana on kirkkoa syvästi jakava erimielisyys.”

Piispoilla ei ole helppo tehtävä pitää joukkuettaan kasassa, mutta käsien ilmaan nostaminen ei vie jengiä voittoon.

Jos oikeasti uskoo, että Raamatulla on jotain virkaa ja auktoriteettia kirkossa, on ehdottoman tärkeää pitäytyä uskollisesti kiinni sen opetuksista, vaikka kentänlaidallinen itkeviä liperi-Ronaldoja eivät hyväksyisi Erotuomarin ratkaisuja.

Tämä aika vaatii erityistä kestävyyttä piispoilta ja kirkolliskokoukselta. Ketä nämä tahot pyrkivät miellyttämään, ajan henkeä vai ajatonta Jumalaa? Kyllä, mainitsin Jumalan. Samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen olisi kirkolle katastrofi, sillä kirkko lakkaisi olemasta kirkko, omaksumalla uudenlaisen teologian, jolla ei ole mitään pohjaa Raamatussa. Kuinka monta kahden naisen tai kahden miehen välistä avioliittoa Raamatun lehdiltä muuten löytyy? 0!

Yleiseen mielipideilmastoon on jo kirkossa monin kohdin mukauduttu, korkeilla paikoilla on jo haastettu tieteeseen perustuva käsitys ihmisestä naisena ja miehenä. Sukupuolineutraali avioliittokäsitys sulkee sisäänsä monia aatteellisia opinkappaleita, jotka sotivat kristillistä ihmiskäsitystä vastaan. Kirkon päättäjien pitää tietenkin ratkaista erimielisyys avioliittokysymyksessä, mutta tavalla, joka säilyttää kirkon kirkkona.

Vain voittaja saa palkinnon.

 

 

 

 

 

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu