Tuli, kulje kanssani

Saksan valtionvarainministeri Wolfgang Schäuble kävi kertomaan, ettei Espanja ole seuraava Kreikka. Hän voi olla oikeassa, sillä mikäli tässä viitataan maksuhäiriöön niin seuraava ei välttämättä ole Espanja. Järjestyksen oikeinsaaminen tuskin kuitenkaan lohduttaa. Kävin nimittäin hakemassa iltalukemiseksi Huopaisen englanninkielisestä blogista hieman pohdittavaa Espanjasta.

Euroministerit nyt odottavat Espanjalta selityksiä siitä, miksi maa aikoo jäädä talouskurisopimuksen luvuista heti jälkeen. Pääministeri Rajoy on kertonut, että ensi vuoden tavoite täyttyminen on tavoitteena, tänä vuonna pitää hieman löysätä. Hävettää myöntää, pidin ideaa ihan järkeenkäypänä. Nyt näen tilanteen yksinkertaisesti toivottomana. Espanjan tilasta on tullut toki hälyttäviä uutisia, mutta verrattain tipottain. Esimerkiksi aiemmin linkkaamani uutinen New York Timesin uutiseen maan määräävän 50 miljardia lisäpuskureiksi ei herättänyt yksistään suurta hälytystilaa. Espanjan suurilla pankeilla on kuitenkin mahdollisuus myydä omistuksiaan esimerkiksi latinalaisessa Amerikassa. Minun olisikin pitänyt yhdistää syy puskurivaatimuksiin. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Onhan se nyt ollut tiedossa, että Espanjassa on asuntokupla pamahtanut. Sekin vielä, ettei ihan pienestä kuplasta ollut kyse. Kyse nyt kuitenkin on lisäpuskureista, tilanne on siis vielä pahentumassa. Ja millaisessa ympäristössä?

Kuten Espanja-dokumentista nopeasti näkyy niin kokonaisvelka-aste on kaamealla tolalla, aivan kuten Portugalillakin. Työttömyysluvut räjähtävät käsiin. Talous sukeltaa ja BIS:n katsauksesta näkee pääoman kiitävän maasta pois jäätävää tahtia. Tällaiseen skenaarioon euroalueen ministerit siis odottavat Espanjan toteuttavan Kreikan tavoin maksukyvyttömyyteen ajavaa deflatorista lamaa? Mitä he oikein ajattelevat? Onko heille yhdellekään kenties tullut mieleen, ettei Espanjaa ihan noin vain saneerata, kuten (ehkä) Kreikkaa?

Onko tämä LTRO sitten ratkaisu? Ei ole, ainakaan nykyisillä metodeilla. Katsotaanpa tätä toimintaa. Pankit siis myyvät EKP:lle kaikenlaista paperia, jotkut ovat ihan keskitasoista lappusta. Ne saavat kolmeksi vuodeksi rahaa. Mainiota. Mihin tämä käytetään? Näillä näkymin tietysti maan alijäämän vuoksi tuomiin uusiin velkakirjoihin, ehkä jonkin verran shoppailaan jälkimarkkinoilla. Mutta loput lienevät holveissa ainoastaan kuolettamaan niitä lukuisia happamia asuntolainoja. Kyse on legioonasta pieniä säästöpankkeja (caja), jotka tässä ovat polttopisteessä, ei BBVA tai Santander. Sen takia LTRO on ollut ”menestys”, näillä pikkupankeilla ei ole ollut liiemmin asiaa markkinoille hakemaan rahoitusta. Enkä suoranaisesti ihmettele etteivät ole käyneet kysymässäkään.

Mutta mitä nämä euroalueen neropatit sitten ehdottelevat, kun LTRO pitää maksaa takaisin? Olemmeko kolmessa vuodessa niin kovassa talouskasvussa, että tilanne on ohi? Hyvää todellisuudentajun herättelyä: kyse on tuhannesta miljardista eurosta – tähän mennessä.

Kirjaako EKP nuo LTRO:t tappioiksi, ei ehkä kokonaan tarvitse, mutta tässä vaiheessa näyttää siltä, että tappioita on tulossa reilusti. Bailoutataanko Espanjan pankit, tai vaihtoehtoisesti Espanja bailouttaa ne, ja Euroopan vakausrahasto(t) sitten Espanjan? Vai onko aikeissa se, että tämä LTRO vain truutataan vastikkeetta ilmoille? Mitä sitten? Tuli, kulje kanssani…

Tämä on äärimmäisen tärkeää saada tietää, koska se vaikuttaa hyvin oleellisella tavalla myös ihan tavallisen suomalaisen elämään, ja millaisia henkilökohtaisia valintoja tulee tehdä. Valtioneuvostolta tarvitaan vastauksia. Autan mielelläni kysymyksen asettelussa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu