Euroopan eri vaihteet

Pitkästä aikaa hyviä uutisia. Euroalueen vaihtotase jatkoi vahvasti ”plussalla”. Sitten niihin hieman vähemmän hyviin uutisiin. Nimittäin Italian vaihtotase oli nimittäin yli 4 miljardia pakkasella ja edellisen kuukauden lukemia tarkistettiin 300 miljoonalla eurolla alas. Tämä kertoo karulla kielellään euroalueen sisäisistä epätasapainoista. Myös Suomen vaihtotase meni negatiiviseksi viime vuonna. Mitä tarjoavat herrat Weidmann ja Liikanen rohdoksi?

Liikanen toteaa uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, jotta nyt EKP:n poikkeustoimet alkavat olla siinä ja Weidmann on jo aiemmin kertonut toimien kääntämisestä takaisin normaaliin. Voidaan tietysti vääntää peistä siitä, onko Suomikin jo Kreikan tiellä näillä velkaantumisillaan, vaihtotaseiden alijäämillään (koska se nyt voi olla jokin lyhytaikainenkin villitys) ja tukkeutuvalla byrokratiallaan. Suoraselkäisestä sitouttamista sentään valtionyhtiöissä helpotetaan kunnon setelinipuilla. Mielestäni 10 kiloeuron ylimääräinen korvaus siitä, että ylipäätään viitsii katsella työkavereitaan puolen vuoden ajan on hieman arveluttavaa. Altian kohdalla puhuttiin pomopaosta. Eiköhän tuossa kohtaa ole jo selvää, mistä se intohimoinen ote työhön kumpuaa? Emme siis juuri eroa Kreikasta, ainakaan jos tarpeeksi ylempiin kerroksiin menemme. Tavan duunareita poljetaan Finnairissa aivan kuin Kreikassakin tavallinen työväestö pistetään lujille.

Mutta jos nyt varovaisestikin arvelee Suomen kehityksen suunnan olevan hieman huolestuttava niin on suorastaan ihme, että Suomi edelleen esittää tiukkaa mallioppilasta Saksan imperiumissa. Kaikki muut maat ovat putoamassa Saksan kelkasta. Kiitokseksi tulee talouskuristussopimuksia.

Euroalueen kauppataseen plussassa on muuten toinenkin mielenkiintoinen asia. Millä tavoin Saksa ja Ranska oikein kuvittelevat kehtavaansa mennä IMF:n pakeille hattu kourassa tukipakettirahoja kinuumaan tilastojen näyttäessä euromailla olevan sen verran plussaa, että voisi itse hoitaa oman ongelmansa?

Pienenä sivu-uutisena vielä se, että Italia sulki koronvaihtosopparinsa Morgan Stanleyn kanssa vuoden alussa. Saksan korkojen lähtiessä laskuun rupesi tuo swappi maksamaan Italialle niin paljon, että nyt nuo maksoivat itsensä ulos. Veronmaksajille päälle parin miljardin lasku. Italiakin ottaa niskalenkkejä markkinavoimista.

Montakohan vastaavaa sopimusta vielä tuleekaan julki?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu