Lauantaisiivo

Edesautoin kämpän siistimistarvetta. Se hoituu yksinkertaisesti siten, että hörpätään aamukahvia – ranskalaispaahtoista, totta kai – ja avataan Troikan uusin Kreikkaa koskeva velkakestävyysraportti ja ruvetaan lukemaan sitä. Kahvi poistuu suusta pisaramerenä pitkin lähitienoota. En suosittele kokeilemaan sosiaalisissa tilanteissa, koska performanssi voi hieman hävettää.

Tiedän, ettei raportti nyt enää ole kovin uusi. Minulla on ollut paljon kaikenlaista luettavaa, ja enempikin olen uutistutkani kohdentanut jo Iberian niemimaalle. Toisaalta, koska minkäänlaisia muita ratkaisuja ei euroalueella olla Kreikan tapauksessa tekemässä niin logiikan mukaan tämä on edelleen hyvää tienaamista. Esittäisin jälleen kerran siitä hieman eriävän mielipiteen.

Alku on ainakin lupaavaa. Välittömästi todetaan, että uusi raportti on tehty ihan siitäkin syystä, ettei vanhat illuusiot ole toteutuneet. 2011 todetaan sujuneen odotuksia huonommin oikeastaan aivan kaikessa. Mikä on tärkeää huomata on tämä: jopa troikan raportissa todetaan, että kun valtaosa velkakirjoista on senioreilla (julkisessa omistuksessa) niin Kreikka tuskin palaa velkakirjamarkkinoille. Suomeksi tämä tarkoittaa pysyvämpää letkutusta. Tätä ei siis voi enää pitää kaltaisteni mölinänä ja populistisena huuteluna.

Suurta hämmästystä aiheuttaa myös se, että yksittäisiä riskejä tarkastellaan edelleen pääosin yksittäisesti. Kokonaisuuteen on ruvettu toki hieman kiinnittämään huomiota, mutta vain siltä osin, ettei tulos näyttäisi ”liian huonolta”.

Jotta ymmärtäisi nykyisyyttä, pitää osata katsoa myös historiaa. En halua lähteä arvailemaan mitä puoluetta Demari.fi-sivusto on lähellä, mutta tässä linkki 13.4.2011 sivuston kirjoitukseen, lainaan sieltä tämän verran:

Jan Hurrin kirjoittamassa artikkelissa lainataan mm. saksalaista
asiantuntijaa, jonka mukaan väistämättömät velkasaneeraukset ovat jo
markkinoiden tiedossa ja siksi pelastuspaketit eivät toimi. Samalla
yksityiset sijoittajat ovat vetäneet varansa pois ja saneeraukseen
jäävät vain veronmaksajien rahat.

Ja niille, jotka pitävät lauantaisesta suursiivouksesta voisin tarjoilla passivoivaa liikkuvan kuvan viihdettä. Lienee syytä alleviivata, ettei Bloombergillä ole yhteyksiä Monty Pythoniin.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu