"Ehvänsähvä" steroidikuurille

EFSF eli tämä väliaikainen paniikkirahasto, jota ihan leikkisästi ehvänsähväksikin sopii kutsua (Huopaisen selvennys viime tiistailta) on nyt pääsemässä steroidikuurille. Talouskomissaari Olli Rehn unelmoi liki tuhannen miljardin kakusta, mutta nyt ideoidaankin sopivaa välimallia – ikäänkuin kompromissiksi n. 700 miljardin pottia. Lisäys on kutakuinkin Suomen neljän vuoden budjetti, jos nyt halutaan saada jotain aisteja hereille. Suurempi tavoite tavallaan vähättelee uusia ideoita lukemiin ja pahimmillaan siitä nousee uhoa tyyliin ”lyötiin luu kurkkuun rysselin krakapojille.”

Pikkaisen toki lipsahti. Lähelle tuhannen miljardin kasaa perusteltiin sillä, että jos nyt Italia ja/tai Espanja sattuisi tarvitsemaan rahaa niin paniikki ei markkinoilla syntyisi, koska sijoittajien tuutulaulun rahastokehdossa keinuu euromaiden veronmaksajien rahat. Voinen ilmoittaa aivan suoralta kädeltä, että se on turhaa kuvitelmaa. Jos Espanja tuosta pyytää vaikka ihan pikkiriikkisen eli neljännesbiljoonan niin siinä on euroalueen jääkiekkojoukkueesta taas yksi pelaaja vihelletty jäähylle ja muut jäävät peliin epätoivoisesti pelastaa mitä pelastettavissa heidän kuvitelmissaan on. Espanjan siirtyessä maksajista tuensaajiin menee ehvänsähvän prosenttitaulukko aivan uusiksi. Riittävästi pistämään koville Belgian ja Italian. Hollannin pitäisi perustella paremmin talouskuriaan kasvavien vastuiden edessä. Tiedän, ei ne Hollannin budjetista ole pois. Luottoluokittajat vaan hoksaavat uuden tilanteen, tekevät riskilaskelmat ja päräyttävät uudet luokat vastaamaan riskejä. Jos se hinnoitellaan kuten tapana on ollut näiden maiden kohdalla, jotka käyttävät ei-reservivaluuttaa niin kalliiksi tulee.

Ehvänsähvän kasvatusideologia ei viittaa mihinkään muuhun kuin sairaalloiseen megalomaniaan. Niin, ja IMF:n rahaan. Aiemmin on jo tullut todettua IMF:n tilanne. Eikö parempi strategia nyt ole se, että keskitytään niihin ilouutisiin, kun ”pahin on jo ohi”? Sarkozy kävi sanomassa jo Gallian maalla, jotta se kriisi päättyi siihen. Mitä ihmettä tässä nyt enää sitten vakaushimmeleitä reerataan? Puretaan loputkin kriisipakkaukset ja keskitytään vetämään keuhkomme täyteen eurooppalaista hegemoniaa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu