Muutama lisähuomio Espanjan tilasta

Espanja ei näytä saavan käännettyä kurssiaan riittävän ajoissa. Huopaisen blogista sopii lukea mitä tämä merkitsee. Aamukahvia odotellessani päätin pikaisesti vilkaista Espanjan tilastoja. Kovin pitkälle ei tarvinnut kahlata. Espanja odottaa taloutensa supistuvan n. 1,5% tänä vuonna. Työttömyys lisääntyy ja valtio velkaantuu päälle 15 miljardia euroa. Kuukaudessa.

Irlannin asuntokupla tällä haavaa nosti maan julkisen velan apupakettitasolle. Espanjan kohdalla valtion velka on kaksinkertaistunut vuosina 2008-2011 ja asuntokuplasta pihisee edelleen ilmaa pihalle. Kolmen viimeisen kuukauden projisoitu vuositason muutos on yli 13% alas. 175 miljardin euron ongelmaluotot asuntoluottokannasta kaatuessaan valtion syliin aiheuttaa täyden paniikin. Epävarmuus onkin näkynyt aivan viime aikoina Espanjan kohdalla niin Madridin pörssissä kuin valtiolainojen arvossa. Vertailun vuoksi esimerkiksi Portugalin pörssi on viiden viime kaupankäyntipäivän aikana päätynyt korkeammalle, kun taas Espanjassa ollaan tultu melko haipakkaa tahtia alas.

Näiden tilastojen valossa ymmärtää hyvin, miksi luokituslaitokset pitävät EU:n talouskurisopimusta Espanjan kohdalla ”epärealistisena”, varsinkin vuoden 2013 osalta. Tällöin Espanjan vajeen pitäisi olla korkeintaan kolmessa prosentissa. Tämänkin vuoden sovittu kompromissi tuntuu lähinnä utopialta. Aivan Kreikan tapaan taloutta ei tarvitsisi ajaa lihamyllyn läpi. Kova ja äkillinen säästökuuri voi kuitenkin laukaista asuntoluottopommin herkemmin. Mikäli Espanja kuittaa pankkiensa tappiot niin tukipakettipuheet tuskin ainakaan laantuvat ja maahan voi kohdistua nykyistä jyrkempi pääomapako. Jos taas Espanja antaa pankkiensa luhistua niin seuraukset voivat olla vielä arveluttavammat.

Mikäli Suomi nyt ”hieman vaikeassa tilanteessa” sattuu poikkeuksellisesti olemaan samaa mieltä kuin Merkel ja vakausrahastojen kapasiteettia kasvatetaan perjantain Kööpenhaminan kokouksessa niin sopii varautua siihen, että ennen Espanjan ongelmien avautumista ”vaikea tilanne” tulee olemaan entistä vaikeampi: alta tuhannen miljardin ei siinä kohtaa enää pelata ja venkuilla.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu