Moraalikadon vaaraa Espanjan roskapankilla?

Kansainvälisen talousmedian huomio on siirtynyt huhtikuun aikana yhä enemmän Espanjan tilaan. Alkuun ladottiin madonlukuja pöytään, mutta nyt taantumansa virallisesti todenneen Espanjan kerrotaan puuhaavan roskapankkia. Käyn nopeasti lävitse, mistä on kysymys, mitä moraalikadon vaaroja tässä on ja miten tämä vaikuttaa aikanaan Suomeen tulevan laskun suuruuteen.

Espanjan hallitus suhtautui vielä noin kuukausi sitten nihkeästi ajatukseen roskapankista, jolle siirrettäisiin ongelmalliset asunto- ja rakennusalan yrityslainat. Mukana voisi olla niin ikään pahasti ylihinnoitellut kiinteistöt. Monien eri analyysien konsensusarvio kokonaispotista on noin 175 miljardia euroa. Muita tärkeitä lukuja: Espanjan pankeilla lienee n. 60-90 miljardia euroa LTRO-rahaa jäljellä ja pääomitustarve n. 100 miljardia euroa. Espanjan julkinen velka on alkuvuodesta ollut reippaissa kasvulukemissa. Lisäystä on tullut n. 15 miljardin euron kuukausitahtia.

Mikäli pankit saisivat sysättyä ongelmaluotot ja -omistukset pois kirjanpidostaan muuttuisi pääomitustarve nopeasti pienemmäksi. Vastaavasti Espanjan kuningaskunnan tulee vielä huutokaupata lisää velkaa oman alijäämäsä tilkkeeksi. Torstaina pitäisi seuraavaksi testata markkinoiden ruokahalu Espanjan velkaan. Olenko ainoa, joka näkee tässä kokonaisuudessa pienehkön lehmänkaupan vaaran?

Espanjahan voisi painostaa pankkejaan merkitsemään Espanjan lainaemissioita. Muille markkinatoimijoille voisi olla hankalampaa saada lainaa kaupatuksi ja se voisi tietää korkeita kuponkikorkoja. Mutta jos pankeille hieman vihjaillaan erillisestä roskapankista ja mainitaan, että idean pohtimisella ja valtiolainojen kysynnällä voisi olla vinha korrelaatio niin mitenköhän käy?

Mutta, mutta… ei tämä ole ihan näin yksinkertaista kuitenkaan. Miten hoituu roskapankin rahoitus? Tällä haavaa tuskin on suurta kiinnostusta asiaan, joten jostain pitäisi saada osapuilleen 100 miljardia. Käännytäänkö EKP:n puoleen? Vai halutaanko symbolisesti naittaa roskapankki ja euroalueen uhkeat vakausrahastot samaan karsinaan EKP:n sijaan? Myös Espanjan talletussuojarahastoa on pohdittu käytettäväksi. Anteeksi nyt vain, korvamerkitsemätöntä rahaa rahastolla on n. 600 miljoonaa euroa. Ei ihan riitä. 1,7 miljardia voi tulla lisää, mutta yhden instituution default-jupakka (CAM) voi niellä nuo rahat, joten laskettakoon ne korvamerkityiksi tällä erää.

Miten moraalikadon puoli roskapankkipohdinnassa? Lehmänkauppavaaran lisäksi tässä on tietysti mukana kilpailua vääristävä markkinamanipulaatio. Huojennuksia holtittomille ja tunnollisille ei mitään. Houkuttaako näitä holtittomia pankkeja tehostaa toimiaan, jos pahin moska otetaan harteilta pois?

Miten Suomen tulee suhtautua tällaiseen ideointiin? Roskapankin rahoitus voisi tulla hyvinkin vakausrahastoilta. Tällöin tukisummat saadaan aluksi pidettyä pieninä. Jos Kreikkaan on laitettu menemään yli 200 miljardia niin 100 miljardia Espanjaan tuntuisi melkein puoli-ilmaiselta, eikö totta? Espanja saisi lehmänkaupoillaan valtiolainoilleen kysyntää ja Espanjan julkinen talous voisi välttää alentuneiden kuponkikorkojen vuoksi pahimman taloustutkan. Se toki ei auta, koska jossain kohtaa espanjalaispankkienkin LTRO-raha loppuu ja Espanja palaisi kriisiotsikoihin.

”Hyvää” asiassa olisi se, että näin saadaan täysin vastikkeetta tuettua espanjalaista asuntokuplataloutta pienin panoksin kerrallaan, eli kansalaiset eri puolella euroaluetta ehtivät sulatella taas miljarditappioitaan ennenkuin Espanja ”palaa tukiluukulle”. Silloin ei välttämättä kaatuisikaan kuin vain pari hallitusta pitkin euroaluetta.

Entä jos EKP jatkaa rahanlotraamista pitkin Välimeren rantoja? Siinä voi nousta pieni tunnelmaa latistava ristiriita, kun EKP käytännössä rahottaisi kaikkien yhteisestä pussista ongelmamaiden velat. EKP voi hyvinkin sanoa, ettei raha ollut tätä varten, vaan sillä piti ylläpitää mahdollisuus hoidataa kotitalouksien ja yritysten rahoitustarpeet.

Tässä pohdintani tällä erää. Eiköhän Suomenkin talousmedia ala pian käsitellä tätä aihetta.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu