Suomen itsetuhovietti

”Suomelle elintärkeä vienti on turvattava”, ”pelastamme suomalaiset työpaikat”, ”se on laina tai lama”, ”kannamme vastuuta”. Siinä muutamia hallituksen vakioargumentteja perusteluun miksi Suomi kärrää rahaa ulkomaille täysin vastikkeettomaan pankkitukeen. Tämähän on ymmärrettävää, sillä Suomi on vauras maa ja rahaa saapuu maahan enemmän kuin poistuu? Väärin. Viestini on: ymmärtäkää tosiasiat ja unohtakaa hallituksen omituiset sloganit.

Tässä muutamia tosiasioita. Aloitan kuvista. Ensimmäinen on Tullihallituksen kuvaaja Suomen kauppataseen kehityksestä. Vaikka vaihtotase on tärkeämpi niin toisesta kuvasta Suomen Pankilta on nähtävissä, ettei näillä kahdella taseella ole suurta eroa. Vuosina 2000-2002 Suomen vuotuinen kauppatase oli ilahduttavasti yli 10 miljardia ylijäämäinen. Siihen maailman aikaan oli perusteltua väittää Suomen elävän viennistä. Vuoden 2002 jälkeen niin vaihto- kuin kauppatasekin ovat lähteneet vajoamaan ja ovat jo nyt negatiivisia. Sattumaa tai ei, vuonna 2002 Suomi astui EMU:n viimeiseen vaiheeseen.

Tulli tiesi kertoa hiljattain, että Suomen kauppatase on nyt viimeisten tilastojen mukaan ollut kahdeksan kuukautta putkeen negatiivinen. Katsauksessaan viime vuoteen otsikolla: ”Kauppataseessa ennätysvaje vuonna 2011” todetaan seuraavaa:

Suomen ulkomaankauppa jäi vuonna 2011 poikkeuksellisen
alijäämäiseksi. Vajetta kertyi lähes 3,6 miljardia euroa.
Reaaliarvoltaan suunnilleen samantasoisia alijäämiä on koettu viimeksi
öljykriisin aikoihin vuosina 1974 ja -75. Vielä vuonna 2010 tase oli 539
miljoonaa euroa ylijäämäinen.”

Euroalue on kuulemma tärkeä kauppakumppani. Tilastot kertovat seuraavaa: 2011 euroalueen kauppatase oli -2 178 124 000 euroa, pyöreästi siis 180 miljoonaa euroa alijäämäinen kuukautta kohti. Tämän vuoden tammi-helmikuun (uusimmat tilastot) osalta vaje oli 367 291 000 euroa, eli osapuilleen yhtä murheellinen kuin viime vuoden kuukaudet keskimäärin.

Toisin sanoen, me tuomme euroalueelta tavaroita, jotta meidän ei tarvitse itse tehdä. Näin säästämme työpaikat muualle. Samalla toki säästyy verotuloja. Tärkein yksittäinen vientituotteemme euroalueelle taitavatkin olla tukipaketit. Suomi onkin ajamassa surullista itsetuhon politiikkaa, jossa pyrkimyksenä on saada kaikki muu vienti tukahdutettua euroalueelle ja kasvattamaan vientituotteemme kruununjalokiveä, tukipakettituotetta. Suomi nimittäin liputtaa kernaasti Saksan ideoiman talouskurisopimuksen puolesta. Tämä ajaa monia euromaita yhä tukalampaan tilanteeseen, jolloin kysyntä kohdistuu nimenomaan tukipaketteihin. Suomi on tosin jäämässä Saksan kanssa euroalueella vähemmistöön, jotka vielä kannattavat talouskurisopimusta. Taantumassa ovat vasta seuraavat euromaat: Espanja, Kreikka, Irlanti, Portugali, Hollanti, Slovenia, Italia ja Belgia.

Sitten muutama sananen näille, jotka näkevät rahanprinttaamisen olevan tie ongelmista ulos. Suomi toi Venäjältä energiaa viime vuonna 9,34 miljardin euron edestä. Mukana ovat tuossa potissa maakaasu, öljy, sähkö ja kivihiili. Kaikkea ei tosin kuluteta täällä, mutta yhtä lailla kaikki tuo käy sitä kalliimmaksi, mitä kelvottomampi valuutta eurosta tulee.

Kaikkiaan tilanne on hälyttävä ja riskit yhä pahempaan kasvavat. Suomen itsetuhovietille tarvitsee laittaa piste, vaikka maamme hallitus ei näytä siihen olevan halukas.

susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu