Voittaako järki Suomen hallituksessa?

Suomen kohdalla kimurantti kysymys nousee pian esille siitä, minkä linjan hallitus valitsee ns. EU:n talouskurisopimuksen noudattamisessa. Vaikka aiemmille periaatteille onkin viitattu kintaalla niin tämän sopimuksen kohdalla on kuitenkin kaikesta huolimatta pidetty kiinni pitkään. Osittain se selittyy sillä, että se on Merkelin tahto ja Suomella ei ole edelleenkään mitään asiaa Euroopan päättäviin pöytiin.

Kintaalla on viitattu niin määräenemmistöpäätöksistä kuin tukirahastojen osuuksien kasvattamisesta. Siis ne asiat ovat olleet herttaisen yhdentekeviä, jotka suoraan vaikuttavat Suomen taloudelliseen itsemäärämisoikeuteen. Sen sijaan itsepintaisesti on pidetty kiinni linjasta, joka ajaa koko Euroopan taantumaan. Olen erittäin pettynyt hallituksen tasoon tässä mielessä.

Hallitus olisi tietysti voinut vaikka perehtyä talouden tilaan jo viime kesänä. Ennusmerkit putoukseen olivat selkeästi nähtävillä. Kun niitä ei talouslukutaidottomat noteeranneet niin pudotus alkoikin syksyllä. Tuulta ja usvaa on riittänyt läpi talven ja kevään. Taantuma tuli euroalueelle, vaikka talouskomissaari kävikin pontevasti sen kieltämään.

Vyönkiristys levitti taantumaa pidemmällekin, mutta mitäpä tuosta? Valtionvarainministeri Urpilainen jatkoi sinnikkäästi vaatimaan lisää löylyä kiukaalle, vaikka eurokansalaiset olivat jo lauteilla tajuttomuuden rajamailla. Tässä esimerkkiä marraskuulta Taloussanomista, ja tässä tammikuulta Aamulehdeltä. Koko paletin kruunaa tietysti talouskomissaarin maaliskuinen hyvin väärä analyysi Espanjan valtiolainakoroista.

Vetoan nyt hallitukseemme: älkää nyt hyvänen aika enempää tätä tilannetta pahentako, koska sitä suurempi lasku niistä päättävistä pöydistä meille aikanaan tulee. Parempi tietysti, jos lopetettaisiin sählääminen kokonaisuudessaan niiden tukipakettien osalta.

MUOKKAUS: Jälkikäteen voisin linkata erinomaiseen Seppo Turusen pohdintaan. Hän tiedusteli minulta, seuraanko esimerkiksi IFO-indikaattoria (muita mitä Saksassa seuraillaan on mm. ZEW:n lukemat). Turunen on aivan oikein havainnut siellä olevan pientä irtiottoa positiiviseen suuntaan. Minäkin kerroin ihmetelleeni lukemia, ja nyt on sveitsiläispankki UBS liittynyt joukkoon ja tehnyt aiheesta ihan ”viikon graafin”, joka on kuvankaappauksella laitettu tähän blogiin. Hyvä ja ansiokas havainto Turuselta, juuri tällaista vuorovaikutusta minä täällä blogistanissa kaipaankin, kiitos!

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu