Vastuuttomat kreikkalaiset?

Kreikan vaalitulos alkaa olla selvillä. Avoimen euromyönteiset puolueet Pasok ja ND ovat saamassa 149 edustajaa, alle puolet paikoista. Ykköspuolueen bonuspaikkojen turvin tästä voidaan tehdä todella vaa’ankielihallitus, vaikka nämä puolueet saivatkin vain alle 33% hyväksytyistä äänistä. Kaksi kolmesta äänioikeutetusta äänestikin siten enemmän tai vähemmän eurovastaista puoluetta. Näin asia pitää tulkita Saksan valtionvarainministeri Wolfgang Schäublen mukaan.

Bonusäänten saajana ND on myös kertonut alkuun kirjeitse noudattavansa tiukkaa säästöohjelmaa, mutta vaalien alla puheet ovat kääntyneet uusiin neuvotteluihin. Schäublen selkeä pelottelutaktiikka onkin ajamassa tilanteet varsinaiseen umpikujaan. Jos europäättäjien nuijimasta linjasta ei voida tinkiä niin Kreikalta loppuvat kassavarat. Tämä siksi, ettei heillä periaatteessa ole oikeutta luoda rahaa, vaikka ilmeisimmin näin on tehty. Esimerkiksi Suomen vakuuksiin on voitu hyvinkin tehtailla tyhjästä euroja.

Kreikkalaiset ilmeisesti epäilivät Schäublen bluffaavan ukaaseillaan. Mitta on tullut täyteen. Demarinuorten pj. kävikin blogissaan kirjoittamaan näin: ”Suomessa SDP nousi hallitukseen ja pärjäsi parhaiten vastuullisista puolueista kevään vaaleissa.” Ilmeisesti tämä oli tarkoituksenmukainen kuitti Perussuomalaisten suuntaan, joten pitääpä vilkaista mitä ”vastuullisuudella” on saatu aikaan.

HI-virus on levinnyt räjähdysmäisesti kreikkalaisten keskuudessa. Epäillään, että 700 euron lisätuen vuoksi. Kreikkalaiset joutuvat hylkäämään lapsiaan. Artikkelissa tunteita herätti kaksoisvauvojen joutuminen hoitoon aliravitsemuksen vuoksi, koska lasten äitikin oli aliravittu, eikä voinut rintaruokkia lapsiaan. Kreikkalaisten kodittomuus eskaloituu, paino sanalle eskaloituu.

Tuntuu hieman oudoilta ongelmilta maassa, johon on tungettu n. 200 miljardia (toinen ohjelma on toki kesken vielä) parin vuoden sisään. Tämä vastaisi Suomessa sitä, että jokainen suomalainen vauvasta vaariin saisi n. 15 000€ tukea, vuodessa siis n. 7 500€. Miten demarinuorten puheenjohtajan mielestä tämä ”vastuullisuus” siis näkyy kreikkalaisten arjessa?

Oli miten oli, mutta jonnekin ne rahat ovat menneet. Siitä on tulossa Suomeen aikanaan lasku. Tietysti voidaan spekuloida aivan rauhassa, miten HI-virusta hankkivat, aliravitut ja kodittomat maksavat takaisin ruhtinaalliset olosuhteet mahdollistaneet lainansa. Minusta tuo alkaa haiskahtamaan luottotappioilta.

Niitähän nimittäin tulee, jos europäättäjät nyt ”lipsuvat” vaatimuksissaan ja katsovat läpi sormien horjuvaa kreikkalaishallitusta, jos sellaista nyt edes saadaan ajoiksi. Toinen vaihtoehto on lisääntyvä epävarmuus, hermostuneisuus markkinoilla, muidenkin euromaiden kohdalla leviää pelot PSI:stä (kuuluisasta yksityisestä sijoittajavastuusta), kreikkalaisen yhteiskuntarauhan suistumisesta anarkiaan ja/tai mahdollisesti uudet vaalit, jossa voi tulla vielä enemmän lunta europäättäjien tupiin. Ääriainekset ottivat harppauksia eteenpäin, joten pari lisäaskelta tuskin on kenenkään mieleen? Loppuun vielä linkki viime heinäkuiseen kirjoitukseeni siitä, miksi ainoa tie tukahduttaa ääriliikkeet on viedä niiltä otollinen kasvupohja pois. Vaan toisin on toimittu. Niin makaa kuin petaa.

7:49 Muokkaus: ND+Pasok olivat alkuperäisellä kirjoitushetkellä kiinni 150 parlamenttipaikassa – eivät enää.

susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu