Espanjan tukipaketin ennakkotunnelmat

Yritin löytää vastauksen yhteen kysymykseen: kuinka suuri Espanjan tuleva tukipaketti on suuruusluokaltaan? Espanjassa onkin viime aikoina herännyt keskustelu siitä kuinka paljon espanjalaispankkeja pitää pääomittaa. Tänään Espanjan 10-vuotinen valtiolainan korko nousi jälleen jälkimarkkinoilla yli kuuden prosentin. Samaan aikaan Saksan vastaava lainakorko kävi jo alle 1,5 prosentissa. Espanjan pitää pankkien pääomittaminen hoitaa velkarahalla, ellei maa sitten turvaudu tukipakettiin. Sekin tosin on luottoa – ainakin muodollisesti – mutta markkinakorot kertovat aika selkeästi mistä lähteestä tämä pankkituki maksetaan.

Milloin pääomitus sitten tehdään? Voisi sanoa, että mitä pikemmin, sitä parempi markkinoiden kannalta. Mitä enemmän asuntojen hinnat laskevat, sitä suurempi osa pankeilla on alivakuuksilla olevia asuntolainoja taseissaan. Tämä vastaavasti herättää epäluuloa pankkien kunnosta ja siitä aiheutuu muut lieveilmiöt, kuten pörssikurssilaskut ja talletuspaot. Molemmat pahentavat pääomitustarvetta.

Tuttuun tyyliin ongelmat kielletään viimeiseen hengenvetoon asti. Mikäli tämä pitää nytkin paikkansa niin pääomitus on tulossa lähiaikoina. Seuraavaksi pitää pohtia sitä, että tehdäänkö pääomitus – eli euromaiden vakausrahaston käyttöä – tarpeeksi riuskoin ottein myös tulevaa varten. Todennäköisesti ei, koska paketin koko voisi olla niin suuri, ettei se mene läpi ilman suurta meteliä. Olettaa siis sopii, että mahdollisimman pienellä lahjoituksella ensi alkuun.

Yksi asia vaikuttaa asuntojen hintoihin hyvin paljon: asuntolainakannan määrä. Jos lainamäärät kasvavat niin mihinkä muualle ne menisi kuin asuntojen kasvaviin hintoihin? Tilanne on kuitenkin Espanjassa päinvastainen, ja mikä kaikkein pahinta, se pahenee jyrkästi. Ohessa on kaksi kuvaa espanjalaisen AHE:n dokumentista. Ylempi kertoo kuukausittaisen muutoksen. Alempi kuva summaa vuoden aikana kuukausittaiset muutokset. Viime vuonna (punaiset palkit) kanta supistui melko rajua tahtia, mutta kun katsoo uusinta, tämän vuoden tammikuun muutosta niin koko tilanne alkaa käydä karmaisevaksi.

Uudempia tilastoja ei AHE:lta ole saatavilla. Järjestön alaiset toimijat kattavat osapuilleen 80% koko Espanjan asuntolainoista ja niistä eteenpäin myydyistä vakuuksista. Tammikuun tuhannen miljardin lainakantaan MBS:n lisäksi (ylläoleva linkki) pitää siis laittaa vielä noin 250 miljardia lisää.

Tästä potista pitäisi siis laskea hintojen laskua. Arviot tarvittavasta pääomituksesta tällä haavaa pyörivät jopa 175 miljardista eurosta. Mutta, mutta… Bankia on nyt pysynyt otsikoissa ja uusia laskelmia tehdään tiuhaan tahtiin. Tilanne pahenee nyt sitä tahtia, että uudet lukemat pelkästään Bankian kohdalla synkkenee. Asuntojen hintojen laskusta arvioidaan päästyä puoleen väliin sitten vuoden 2007 huippuhintojen. Kokonaismäärä pääomitustarpeesta voisi silloin mennä yli 300 miljardin (ja tämä on sitten optimistinen arvio). Onko tällaiseen tukipakettiin halukkuuksia? Kaipa se on pakko kantaa hieman lisää vastuuta, koska tilanne pahenee nyt sitä vauhtia, että asuntojen laskettu hintapohja lähestyy kovaa vauhtia.

Voi toki olla, että hinnat tulevat vielä arvioistakin edelleen alemmalle tasolle. Jos yli puolet nuorista on työttömänä niin tuskin näillä kaikilla on ensimmäinen ajatus aamulla, jotta kuinka ison asuntolainan sitä käy pankista hakemassa.

Kirjoitetaanko nyt sitten äärimmäinen minimipaketti ja Espanja palaa myöhemmin tukiluukulle Kreikan tapaan, vai pistetäänkö nyt sitten kerralla tarpeeksi? Toisaalta, ”ylimääräistä” on hyödytöntä tunkea, joten emmeköhän mene pienin askelin sinne jopa 400-500 miljardin tukipakettien tasolle. Huono puoli babysteppailussa on, että jos paketti ei ole riittävän suuri niin Espanjan valtiolainakorot eivät pysy pitkään edes siedettävällä tasolla.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu