Aikajana huonomuistisille

Tässä kronologiaa Kreikan kriisin kärjistymisestä demokratian kannalta. Pohdintaa siitä, miten lainvoimainen Kreikan säästösopimus oikein on.

Marraskuun alussa vuonna 2011 Kreikan silloinen pääministeri George Papandreou ehdottaa kansanäänestystä Troikan (EU:n komissio, EKP ja IMF) vaatimista säästöistä. Hän on ilmeisen huolissaan yhteiskuntarauhan tilasta ja haluaa selkeän mandaatin allekirjoittaa sopimus. Mikäli enemmistö kansasta hyväksyy säästöohjelman niin se voidaan allekirjoittaa.

Tämä on demokratiaa tiukoissa tilanteissa. Suomessakaan ei tarvitsisi jauhaa ja tapella tukirahastojen kasvattamisista jos ne alistettaisiin ja kansanäänestykseen. Ne, jotka jäävät vähemmistöön ei auta muu kuin hyväksyä tilanne, se olisi kova paikka itsellenikin mahdollisesti huomata, että suurin osa haluaa maksaa pankkituet.

Tämä ei käynyt euroeliitille, mutta ei myöskään nyt murskatappion vaaleissa saaneille Samarasille ja Venizelokselle. Voidaankin nyt kysyä, oliko marraskuun alun ”vallankaappaus” tämän kaiken väärti?

Kreikkaan ”istutettiin” pääministeriksi pankkiiritaustainen (Euroopan keskuspankin entinen varapääjohtaja) Loukas Papadimos. Huomioitavaa on, että ilman vaaleja – siis ilman kansan mandaattia. Kansa voi katsoa tällaisen hallinnon jopa ”laittomaksi”. Tämä mies kuitenkin allekirjoitti säästöohjelman pikavauhdilla, ennen kuin maahan saadaan kansan valitsema hallitus.

Vaalitulos nyt lienee muistissa. Pohdin sitä, olisiko kansa vastustanut marraskuussa säästöohjelman nurin, vai edesauttoiko tämä teknokratiasuhmurointi tämän vaalituloksen? Uusintavaalit ovat jo melko todennäköiset. Voidaan vielä väittää, että sitä on aikaista spekuloida, kuten myös mahdollisesta tuloksesta.

Nyt EU-eliitti suu vaahdossa metelöi siitä, että sopimus on sopimus. Onhan se. Samalla tavalla oli Kreikan rahoittajat sopineet Kreikan kanssa takaisinmaksusta (velkakirja), ja se kierrettiin lakeja muuttamalla ja sopimuksia muuttamalla jälkikäteen.

Kreikan säästöohjelmasopimusta en itse pidä ”lainvoimaisena” siksi, ettei sitä ole allekirjoittaneet kreikkalaisten valitsemat ministerit.

Kriisin aikana on kierretty sääntöjä, sopimuksia on rikottu mittakaupalla, monia asioita on peukaloitu jälkikäteen ja tehdään uusia täysin mielivaltaisia sääntöjä hetken mielijohteesta (esim. shorttikielto).

Jopa 1960-luvun Neuvostoliitto, Kiina ja Kuuba ovat yhdessä demokraattisempia kuin nykyinen EU-tyrannia. En ihmettele siksi yhtään, että unioni on näin syvällä kriisissä.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu