Pikakatsaus Kiinaan

Kiinan keskuspankki on ruvennut toimiin taas löyhäämään luototusta – tällä kertaa vaihteeksi leikataan vakavaraisuussäädöksiä (perjantaina). Ongelma on siis sama kuin Euroopassa Välimeren rannoilla: luotot eivät kelpaa. Paljon pohditaan sitä, että keskuspankkien pitäisi olla viime käden lainaajia. Ruvetaanko jossain vaiheessa pohtimaan, mistä saadaan ne viime käden kuluttajat?

Olen hieman skeptinen siitä, että Kiinan ongelma hoituu pelkästään tällä menetelmällä. Ongelmallisia makrotalouden lukemia on ruvennut tulemaan soljuvana virtana. Vuosi sitten kun yritin joillain keskustelupalstoilla keskustella ongelmista niin vastaukset olivat tyyliin: Kiina se osaa ja kasvaa varmaan ikuisesti, eivät elä velaksi… ja sen sellaista puutaheinää.

Sinänsä hyvään muistutukseen viisauden eri muodoista voisi ajatella lisättäväksi ”liian kaukaa viisas”, jolloin jaettu viisaus ja informaatio ehtivät jo unohtua viisauden eri lajien julistajiltakin?

Tai sitten pitää vain muistuttaa tarpeeksi usein.

Europuolella taas euromaat ovat osoittaneet selkeästi olevansa niskalenkissä ja näillä on mielenkiintoinen valinta:

  • Kreikka pihalle.
  • Kreikalle myönnytyksiä alijäämiin, sopimus uusiksi.

Potkiessaan Kreikan pihalle voidaan olettaa koko rahaliiton lähtevän rapistumaan muutaman vuoden sisällä. Antaessaan periksi voidaan olettaa vastaavien vaatimusten kasvaa myös muista ongelmamaista. Se tietää yhä suurempaa laskua meille, ja se tietää myös pidempiaikaista kärsimystä kreikkalaisille.

Valitettavasti kommentointi on nyt väliaikaisesti poissa käytöstä, koska en ehdi osallistumaan keskusteluun itse, enkä pysty vahtimaan moderointilinjaa.

 

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu