Ei lotrattu vesi kaivossa pysy

Eräs Espanjan pienempien pankkien uhkapeli LTRO-rahalla on ainakin tällä hetkellä tuomassa lisähuolia. Eritoten helmikuun lopun lotrailuun espanjalaispankit osallistuivat parilla sadalla miljardilla eurolla. Hieman nihkeänlikvidisiä papereita vastaan ne saivat Euroopan keskuspankilta lainaa kolmeksi vuodeksi. Tiettävästi suurin osa sijoitettiin kotimaan velkakirjoihin, sama tapahtui myös Italiassa. Poliitikot ympäri planeettaa kilvan kiittelivät operaatiota ja ylisanoja ei säästelty. Itse pidin kriittisempää linjaa. Nyt voin esittää, miksi olin eri mieltä poliitikkojen kanssa ja ennakkoon voin samanlaisella perustelulla esittää epäilyksen varjon myös mahdollisesti tuleviin samankaltaisiin operaatioihin.

EKP ei välttämättä tee identtistä operaatiota, eli lotraa kolmatta kertaa. Jotain pankin pitää markkinanäkemysten mukaan tehdä. Oheisessa kuvassa on Espanjan valtiolainakorot puolen vuoden ajalta. Suuntaa antava alkuvuoden korkotaso ja nyt viimeisten päivien aikana noteeratut hinnoittelut kertovat sen, että velkakirjojen arvosta on sulanut reippaanlaisesti sitten pankkien aktiivisen toiminnan. Uhkapelin kirves näyttääkin osuneen kiveen. Samaan aikaan nämä pankkiirit voivat katsoa vierestä, miten kreikkalaiset alan firmat menestyvät. Kreikkalaispankitkin lähtivät omilla osto-ohjelmillaan tukemaan emämaata. Italiassa muuten puuhattiin samaa, tosin velkaa yritettiin myydä kampanjatuotteen tavoin suoraan kansalaisille.

Vyyhti on melkoinen. Sijoittajat tietävät pankkien taseissa olevan nyt entistä enemmän arveluttavaa tavaraa huonoksi pelättyjen asuntolainojen lisäksi. Epäluulo herää, ja omistukset menevät myyntiin. Se lisää puolestaan Espanjan pankkitukeen turvautumisen riskiä ja tämä puolestaan edelleen Espanjan lainojen maksukykyyn, jolloin taas korot nousevat. Tähän kuolemanspiraaliin LTRO on nyt siis johtamassa – ainakin Espanjassa. Silmiin osuu jo artikkeleita, joissa Espanjaa pidetään selvänä tukitoimien maana, ja huolet siirtyvätkin pikkuhiljaa Italiaan.

Espanjan tukemiseen ei taida nyt olla enää montaa näkemystä: se on vain tehtävä. Kyseessä kun on nyt myös EKP:n arvovalta, koska LTRO:n onnistunut takaisinmaksu näyttää hetki hetkeltä vain heikommalta. Suomen kannalla ei ole merkitystä, koska yksimielisyydestä luovuttiin, mutta epäilemättä hallituspuolueiden turvin tämäkin paketti tullaan joka tapauksessa hyväksymään juuri tämän EKP:n toimien myötä. Espanja nyt toki yrittää kaikin mahdollisin keinoin välttää tukirahoitukseen ajautumista, mutta ken keksii mitä maan pitää tehdä, jotta se voi uskottavasti osoittaa olevansa niin maksukykyinen, että se saa pidettyä pankkinsa tolpillaan ilman ulkopuolisten rahaa? Minä en nimittäin keksi.

LTRO:n aikana sain palautetta, että ”persujen apinalauma” ei huomaa, miten Kreikka (mainittiin toki ”paskaläjäksi”) on saatu siivottua ja Espanjan korot ovat laskussa. Se kuulemma korpeaa persuja. Suorastaan hämmennyn näin tarkkanäköisten kommentoijien asiantuntemuksesta.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu