Brysselin kokous veti taas vesiperän

Bloombergin uutisessa on melko tyhjentävästi kerrottu, ettei EU-johtajien huippukokouksessa päästy taaskaan eteenpäin. Toivotaan Kreikan pysyvän eurossa, tapellaan eurobondeista ja erityisesti Espanja haluaisi EKP:n ostavan heidän velkaansa – he voisivat puolestaan silloin keskittyä tehtailemaan myytävää EKP:lle.

Irlannin pääministerin kerrotaan toisaalla pääsevän kuitenkin jyvälle siitä mistä oikeasti pitäisi puhua. Hän on tiettävästi kertonut, että kannatus on ollut vahvaa käyttää euroalueen puolen biljoonan vakausrahastoja alueen pankkien pääomittamiseen. Tästähän on nyt kyse: miten ja kuka pääomittaa rutkasti pääomavajaiset euroalueen pankit. Lisäksi on varmasti käynyt jo selville, ettei missään ole rahoja näiden pankkien tuijottamiin tappioihin. Jonkun pitäisi ne siis kärsiä. Kreikan eurojäsenyyden toiveet ja eurobondit ovat lähestulkoon täysin toissijaisia asioita.

Tosin, euroalueen vakausrahastoissa – edes yhdistettyinä – ei ole tarpeeksi rahaa (ERVV:ssä takauksia ja EVM:ssä pääomaa) hoitaa euroalueen pankkien pääomitusta riittävästi. Siis mikäli näitä virveleitä aiotaan käyttää tähän tarkoitukseen niin sitten vain rohkeasti nostamaan kattoa. Jo paljon aiemmin on EMU:n omat porukat puhuneet kahdesta tuhannesta miljardista, mutta laitetaan nyt varoiksi sitten vaikka kolmaskin tuhat miljardia. Niin, ja 165% tuosta 3000 miljardista ”AAA-pankin” perustamiseen. Toisin sanoen: kymmenkertaistetaan EVM. Suomen laskuksi tulisi siten vaatimattomat 110 miljardia. En ymmärrä, mikä tässä nyt on niin hankalaa? Sinne vaan, eikö niin Kokoomus?

Sitten ne tappiot. Niitä on nyt haalittu yhteiseen omistukseen. VM laskee 400 miljoonaa Kreikasta, muu maailma laskee yli 5 miljardia – ja sitten kun varaudutaan pahimpaan – kuten tekee mm. Huopainen niin nostetaan varaumat 9 miljardiin. Minä kallistun enemmän Huopaisen arvion puolelle.

Tappioita sitten on tulossa myös Irlannista ja Portugalista. Sekä vielä Suomen ulottumattomiin jätetyt Italia, Ranska, Belgia ja Espanja. Näistäkin kun happamat luotot pistetään yhteen rovioon niin kyllä siitä satoja miljardeja saadaan ajoiksi. Tehdään niitä laskelmia sitten toiste, taas pitää rientää muihin askareihin.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu