Morgan Stanley nostaa rytinäennusteitaan

Pankkijätti Morgan Stanley nostaa uusimmassa raportissaan euroalueen hajoamisen todennäköisyyden 35 prosenttiin. Tämä tapahtuisi Kreikan euroerolla ja hyvin vahvasti leviävällä tartunnalla. Onpahan tullut itsekin todettua, ettei tällä rahaliittorakenteella ole olemassakaan palomuureja. Tilanne pahenee päivä päivältä, tunti tunnilta.

Kreikan euroeron vaikutuksia voi toki pienentää. Näihin toimiin kuuluu mm. EKP:n toiminnan muuttaminen, finanssipolitiikan yhdistäminen euroalueella, pankkien massiivinen pääomitus vakausrahastoista ja yhteinen talletussuojarahasto.

Halpaa tämä ei tulisi olemaan. EKP on enemmänkin viestittänyt suojaavansa itsensä ilmeisiltä lisätappioilta. Finanssipolitiikan suhteen kaikki on jäässä, vakausrahastot liian riittämättömät pankkien pääomitukseen ja talletussuojarahastoonkin tarvittaisiin välittömästi satoja miljardeja. On hyvin helppo nähdä syy, miksi MS nostaa täydellisen euroalueen hajoamisen todennäköisyyttä.

Kreikan euroerossa, kukin pitäköön sen todennäköisyyttä millä tasolla haluaa, tulevat lisäksi ongelmalliseksi mm. Target2-saatavat. Talletuspako käy villinä pitkin Välimeren euromaita ja minkäänlaista pysäyttävää voimaa tälle ei ole. Kreikan ero lisää epätietoisuutta muiden (ongelma)maiden pysymisestä.

Saksalle tämä olisi katastrofi. Esimerkiksi Kreikan oma valuutta toisi Kreikalle kilpailukyvyn takaisin ja saksalaisten omat tuotteet Kreikkaan tulisi kalliimmiksi kreikkalaisille. Saksalaistuotteiden kysyntä vähenisi. Mikäli eroketju leviää, rupeaa jäljellejääneiden euromaiden vuoksi sen arvo kohota. Tällä on välillisiä vaikutuksia myös Suomelle. Energia toki tulee halvemmaksi, mutta teollisuuden vienti voi ruveta tökkimään – energialle ei ole siten niin suurta tarvetta. Suomenkin tulisi tällöin lähteä eurosta, ettei käy kuten 90-luvun alussa.

Todennäköisempänä MS kuitenkin pitää vielä tyhjän kannun potkimista 40 prosentin siivulla. Pakkoliitto, sekä harmoninen liitto jäävätkin nyt taka-alalle. Miettimisen arvoista on tietysti se, että tyhjän kannun potkimisella tuo hajoaminen on tullut todennäköisemmäksi.

En ole aivan varma, mitenkä hyvin suomalaiset ovat tiedostaneet sen, että tässä on parin viime viikon aikana tilanne pahentunut dramaattisesti ja euroalueen tila on todella kriittinen. Yksistään Saksalla on erittäin epävarmoja papereita Kreikasta (maan erotessa) erilaisissa kääreissä 600 miljardin edestä. Siinä onkin miettimistä lähteekö Saksa hamuamaan lisäriskejä esimerkiksi vakausrahaston kaksinkertaistamisella ja talletussuojarahaston perustamisella.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu