Onko Puheenvuoro eurovastainen?

Eräs toinen täällä Puheenvuorossa bloggaava henkilö kävi valittelemaan sitä, että Puheenvuoro on epäreilun eurovastainen. Jäin pohtimaan sitä, jotta johtuisiko tällainen mielleyhtymä siitä, että Puheenvuoro on niitä harvoja varteenotettavia nettialustoja, joissa saa olla poikkiteloinkin virallisen totuuden kanssa – ehkä tästä syystä tänne sitten kasautuu kaikki euroänkyrät? Tämä toinen bloggaaja viittasi hallituksen omakuvaan euron erinomaisuudesta. Ihan tasapuolista – ja toivoisinkin, että myös toistakin osapuolta kuullaan. Heistähän se on kiinni, siitä vain kirjoittamaan.

Itse en tällä kertaa heittäydy niin sentimentaaliseksi, että liittäisin blogin kuvitukseen liehuvan siniristilipun. Pidetäänkö minua sitten epäisänmaallisena, kun en näin tee taaskaan? Sen sijaan pyrin pitäytymään graafeissa, tällä kertaa poikkeuksellisesti kuvaajassa on Espanjan kuningaskunnan 2-vuotisen valtiolainen korkotaso jälkimarkkinoilla totuttujen 10-vuotisten sijaan. Eritoten karkauspäivänä toteutettu 2. LTRO:n kohdalla espanjalaispankit kävivät Euroopan keskuspankin rahoitukseen hanakasti kiinni. Kuvaajaan on tehty huomautus siitä tasosta, mihin 2-vuotinen valtiolaina asettui.

Jotain on kuitenkin tapahtunut, ja koen sen edesvastuuttomaksi jättää havainto esittämättä. Onnistuneiden päätösten tekoon tarvitaan mahdollisimman paljon tietoa, ei vain tarkasti valittua tietoa. Analyysini LTRO:sta aikanaan oli tuomitseva ja se tavoitti Uuden Suomen toimituksen huomion.

Tämän graafin perusteella sanoisin, että espanjalaispankit ovatkin tehneet kovia tappioita. Patriotismi puree omaan nilkkaan, aivan kuten kävi kreikkalaispankeille. Tuskin espanjalaisbloggaajia helpottaa kuningaskuntansa lipun esittäminen tällaisen kuvaajan rinnalla?

Toinen kuvaaja toimikoon pohjustuksena analyysille. Bankian osakekurssi on vapaassa pudotuksessa ja pääomitukseen nyt ilmeisesti sitten tehdään Espanjan toimesta lainamarkkinoita käyttäen. Espanja on ollut LTRO-ajasta lähtien käytännössä ollut poissa lainamarkkinoilta ja velkaa on myyty vain näille tappioita katseleville pankeille. Miten nyt käy? LTRO-rahaa on jäljellä eli Espanja saisi vielä siedettävällä hinnalla rahoitusta, mutta Espanjan pitäisi vielä rahoittaa omia toimintojaan tämän vuoden aikana, ja jos huomattava osa käytetään nyt LTRO-rahoista niin Espanjan tila on, että raha loppuu.

Arvostan myös toiselta kannalta kirjoittelevia, mutta sellaista populistista ja sentimentaalista tuubaa en siedä. Euromyönteiset ovat erittäin tervetulleita käymään vaikka esittelemiini graafeihin käsiksi ja jos he perustellusti pystyvät kertomaan niistä, miksi tämä EMU on niin hemmetin hieno juttu niin kyllä minä kuuntelen. Esitelkää vaikka itse valitsemianne graafeja perustelujenne tueksi.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu