Bankia ja Espanja kulissien takana

Viime aikojen uutisointi on käynyt vähintäänkin hämäräksi espanjalaisen Bankian osalta. Nyttemmin mukaan on ilmeisesti tullut jo poliittinenkin peli, kun Espanjan keskuspankin johtaja talutettiin eläkkeelle. Bankian kohtalo on silti epäselvä siltä osin, ettei vielä ole tietoa, mistä rahaa saadaan. Sen sijaan se on tässä selvinnyt, miten rahaa on yritetty vielä viime viikolla kasata.

Bankian osakansallistamisen jälkeen toukokuun alkupuolella alkoi melko aggressiivinen Bankian myyntikampanja tavallisille espanjalaisille. Mainoksissa tehtiin espanjalaisista pankkiireita ”uusien pankkien esikuvalle”. Facebookissa on kuulemma ollut ”I buy Bankia. Do you?” -ryhmä (”Ostan Bankiaa. Ostatko sinä?”). Facebookissa olijat voivat tarkistaa, onko tuollainen ryhmä olemassa, itse saan vain kirjautumis/rekisteröitymissivun esille.

Virallisesti kyse on ollut tietenkin Bankian osakekurssin trimmaamisesta. Minä en sulkisi tarkoituksellisia kampanjoita pois. Kampanjoita, joiden tarkoitus on saada sysättyä kieltämättä jo tappiota tuoneet osakkeet silloisille omistajille pois tuomasta lisätappioita. Kanteluita on tehty, joten nähtäväksi jää puidaanko asiaa vielä oikeussaleissa. Kyseessä on nimittain siinä mielessä omituisesta asiasta, että mainittu FB-ryhmä on Bankian työntekijöitä edustavan ammattiliiton perustama ja liiton jäsenille suunnattu kampanja. Voisiko siis liitto olla oikeasti höynäytetty mukaan? Ainakin liitto on tehnyt tutkintapyynnön. Samaan aikaan johdolle on maksettu miljoonaluokan palkkiot viime vuoden tekosista, vaikka Bankia tekikin nyt miljarditappiot. Mutta siis… rahoitusalalla olevan firman työntekijät eivät ole tietoisia talouspuolen ongelmista? Ei, vaikka asia on ollut uutisotsikoiden kestohitti jo jonkun aikaa?

Talletuspako espanjalaispankeista on huimaa: 30 miljardia kuukaudessa; huomioikaa, että tässä on mukana kaikkien pankkien lukemat. Tätä tilkitsemään Bankia on kampanjoinut rahojaan tileillä pitäviä mm. pyyhkeillä. Ei tässä tarvita lisenssiaatin papereita toteamaan, että epätoivo on melkoinen.

Poliittisella puolella epävakaus on niinikään käsinkosketeltavaa. Oikeistolaispuoluetta (PP) edustava pääministeri Rajoy ja sosialistitaustainen Espanjan keskuspankin johtaja ovat toistaiseksi olleet vähäsanaisia, mutta keskuspankin johtaja on entinen johtaja vain kuukautta ennen kuin hänen virkakautensa olisi muutenkin loppunut. Antamastaan lausunnostaan päätellen hänellä on paljon sydämellään, mutta ”ajankohta suuremmalle selvitykselle ei ole juuri nyt sopiva”.

Ja ettei tämä kaaos jäisi tähän niin Bankian pääomituksesta ei ole vielä mitään tietoa. Pääministeri Rajoyn idea on, ettei maan tarvitse hakea vakausrahastosta varoja. Berliinin – ja tietysti silloin myös Suomen – kanta on, ettei muita vaihtoehtoja oikein anneta, mutta patistetaan rauhoittamaan markkinat, niin helpolta kuin sen saa kuullostamaankin. Rajoylle kelpaisi Bankian rahoitus suoraan vakausrahastosta, mutta ei Espanjan kautta. Jos nimittäin apu tulee Espanjan kautta niin maa ajautuu ankariin säästöohjelmiin. Ja Berliini-Helsinki -akselin ehtona on nimenomaan säästötoimet tuen vastineeksi, eli tukea vain Espanjan kautta.

Pahaksi sattumaksi Rajoy ehti jo hermostuttaa markkinat sillä, että kielsi käyttävänsä markkinoita. Se tulkittiin peloksi. Eiköhän pääministerillä ole tietoa maan tilasta, mahdollisesti jotain sellaista mitä muut ei vielä tiedä. Pelkkää arvailua, mutta parempi varautua siihen, ettei Rajoy ole kertonut ihan kaikkea. Silloin lainaaminen voisi olla riskialtista. Espanjan lainakorot ovatkin nousseet rajusti.

Euroalueen ulkopuoliset maat luonnollisesti laittavat viestiä, että seiskää nyt hyvänen aika vaikka päällänne, mutta rahat nyt äkkiä Bankialle. Ymmärrettävästi taas kaavailluissa maksajamaissa, joihin Suomikin kuuluu, rahojen kippaaminen ei ole niin helppoa. Toisaalta, jos rahoja ei anneta niin tilanne pahenee entisestään. Laskusta tulee todennäköisesti vain suurempi. Suomi onkin mukana suuressa pyörteessä, joka vain voimistuu ja kuluttaa rahojamme vain entistä enemmän.

Espanjan tukemiseen rahat voisivat vielä riittääkin, mutta kaksoissisar Italia kulkee käsi kädessä Espanjan kanssa. Espanjan tukipaketti tietysti rauhoittaa hetkeksi Italian tilanteen, mutta ongelmat yltyvät uudelleen, kun Italian osuus Espanjaan sysää myös Italian syvempiin ongelmiin. Tilannetta ei helpota tieto, ettei tukirahaa enää ole. Espanjaan uppoaa sitten kokonaisuudessaan hyvin paljon, vaikka tässä todennäköisesti halutaan tehdä riittämättömiä tukipaketteja, koska ne ovat poliittisesti helpompia nuijia lävitse. Kerta-annoksena monta sataa miljardia vaatii lisäksi jo EVM:nkin rahoja (EVVR loppuu, ja siihen tulee vakuuskierrokset) ja niitähän ei ole ennen heinäkuuta.

Aiheesta lisää:

Financial Times

New York Times

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu