Keskusteltiinko Espanjasta?

Espanja on aloittanut puheet ulkopuolisesta tuesta. Tuskin tarvitsee toistaa, paitsi ehkä joku uusi ”palstan lukija” saattaa olla hieman hämillään. Heidät toivotan tervetulleiksi. Pidempään palstaa seuranneet taas ovat laittaneet kalentereihin jo Espanjan virallisen avunpyyntöpäivän, jonka Huopainen kirjoitti: ensi tiistai, 5.6. Tukea ei olla siis vielä virallisesti pyydetty. Eräs yhteinen teemakysymys koko härdellin ympärillä pyörii: käytiinkö asiasta keskusteluja?

Ovatko kansanedustajamme jalkautuneet kansan pariin ja kertoneet, missä mennään? Ovatko kansalaiset samalla saaneet esittää kysymyksiään ja näkemyksiään? Ja kuten linkattu uutinen antaa ymmärtää: onko Espanjan tilasta keskusteltu mitenkään riittävästi eurojohtajien tasolla, koska nyt todetaan, ettei aika riitä esimerkiksi sopimuksien tekemiseen. Onko tässä tieten tahtoen kuviteltu kaiken olevan ok, ja ettei mihinkään ole syytä varautua – ollaan vain kuin huolettomat halot liiterissä? Tämän vuoksi minä kirjoitan: ihan tavallisille suomalaisille, jotta heidän ei tarvitse olla uutispimennossa; kuin myös poliittisessa hierarkiassa korkeammille portaille, että nämä asiat kiinnostavat, ja että toimia seurataan.

Linkattu uutinen sisältää myös espanjalaisekonomistin näkemyksen, että tuki on selviö. Ainoastaan sen toteutustapa on auki. Ja niin se on auki, vaikka pääministeri Rajoy kävi alkuviikosta pitämässä tiedotustilaisuutta. Uutinen muistuttaa hyvin muutamasta usein käyttämästäni päätemasta: markkinatoimijoille osoitettu puhe on tykkänään erilainen kuin mitä kansalaisille satuillaan vaalien alla. Toinen on se, että markkinoita ei kiinnosta se, miten jotain reformeja tehdään ja miten niihin aikanaan rohdot oletetaan tepsivän (1. linkki), vaan se mitä näille nyt oleville tappioille tehdään. Mistä tulee pääomitus vai tuleeko tappioita ja mitenkä paljon… juuri nyt (2. linkki). Lisäksi vielä huomautus siitä, että eniten markkinatoimijoita rasittaa epätietoisuus.

Entä onko keskusteluja käyty akuuttien ongelmien osalta lainkaan, vaiko ainoastaan kasvutavoitteiden ympärillä? Mitä tehdään jo syntyneille tappioille? Kaadetaanko nekin veronmaksajien niskaan, vai annetaanko parin espanjalaispankin mennä? Sitä sanotaan, että rahoituslaitokset ovat kuin öljyä taloudelle ja ne pitävät rattaat pyörimässä. Varmasti niinkin, mutta tällä hetkellä alalla on Euroopassa törkeä ylitarjonta. Moottorilla on öljyä niin paljon, että konepellin alta tursuaa kadulle asti. Harvalla muulla alalla tällainen onnistuu, eikä onnistuisi rahoitusalallakaan, jos niihin ei jatkuvasti kaadettaisi verovaroja. Toki ne tulevan keskustelut ovat tärkeitä, mutta haloo: Eurooppa on ilmiliekeissä ympärillä. Pikkuhiljaa tämä on onneksi selviämässä myös eurojohtajille, kuten vaikkapa talouskomissaari Olli Rehnin lausunnosta voi päätellä. Emme kai lähde olettamuksella, että he ovat olleet tietoisia ongelmista ja tarkoituksella piiloitelleet niitä?

Taidamme joka tapauksessa taas nähdä tulipalokiireellä sorvatun tukipaketin, jolloin ikävää parlamentaarista keskustelua ei ”ehditä” käydä. Ja silloin kun käydään niin riskienhallinnan ammattimaiseen tyyliin tokaistaan, jotta pilssivesi se vain hieman heiluu. Uskomatonta touhua.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu