Ensi viikon ratkaisukohdat euroalueen kriisissä

Ehkä odotetuin ja jännitetyin ensi viikon tapahtuma kriisiä seuraaville tulee Espanjan lainahuutokaupasta. Kovan väännön jälkeen Espanja päätti hakea pääomaa velkakirjamyynnein pääomittaakseen Bankian. Pankkikriisikassassa, FROB:ssa on 5,3 miljardia pesämunaksi. Espanjan päätös on ennenkaikkea rohkea veto, ottaen huomioon viime aikoina rajusti kohonneet lainakorot. Tölkinpotkinnan EM-kisoissa tämä voi olla kuitenkin merkittävä potku ongelmien onnistuneesta viennistä lähitulevaisuuteen.

Hetkellinen helpotus nimittäin on hyvinkin mahdollinen. Espanjalaispankeilla pitäisi olla LTRO-rahaa sen verran jäljellä, mitä tämä lisähuutokauppa vaatii. Mikäli huutokauppa onnistuu se voi saada Espanjan lainakorot alas – ja samalla todennäköisesti myös Italian korot laskisivat. Helpotukseen sisältyy paitsi onnistunut lainahuutokauppa itsessään, myös tieto siitä, että Bankian pääomituksen pitäisi olla hoidettu – ainakin näillä näkymin. Mutta mikäli lainahuutokauppa jostain syystä ei onnistuisikaan, on tilanne kahta kauheampi. Odotan silti ainakin kohtuullisen onnistunutta huutokauppaa: paineet saada tämä onnistumaan ovat suuret, eikä LTRO-rahalla seilaavat espanjalaispankit nyt ainakaan hyödy mitenkään siitä, että kriisi eskaloituu – päinvastoin.

Markkinoilla voisi olettaa, että tämä ”onnistumisen pakko” ostetaan sisään ennen huutokauppaa ja piristys voisi vielä lisääntyä onnistuneen huutokaupan jälkeen. Jossain vaiheessa kuitenkin markkinoilla taas muistetaan, ettei kriisi ollutkaan vielä tässä ja apatia palaa. Ajoituksen puolesta tätä on vaikea kuitenkaan ennakoida.

Keskiviikkona on EKP:n ”korkokokous”, josta ei odoteta vielä tulevan mitään muutoksia itse ohjauskorkoon. Odotan enemmänkin toimittajien kysymyksiä ja Draghin vastauksia, hyvien kysymysten aiheita luulisi ainakin riittävän.

Ensi viikolla todennäköisesti tulee lisäksi jotain väliaikatietoja euroalueen ”pankkiunionista”, sekä mahdollisesti Bankian poliittisesta sotkusta. Bankian ympärillä nimittäin kuhisee pääministeri Rajoyn puoluetovereita johtoportaassa, mutta Espanjan keskuspankin sosialistitaustainen johtaja passitettiin pihalle. Bankian kansallistamisesta on tutkinta vireillä ja pääministeri Rajoy haluaa eurooppalaisen avoimuuden ja läpinäkyvyyden hengessä tutkinnan suljettujen ovien taakse. Jotkut demokratiahörhöt sen sijaan haluavat informaatiota.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu