Yhteisomistus hiertää euroalueella

Financial Timesin mukaan (vaatinee rekisteröinnin) Dexiaan päätettiin lopulta upottaa 10 miljardia lisää. Ajatusta lisätakausten antamisesta vastusti ennen kaikkea Belgia, joka on joutunut euromaista hetkellisesti silmätikuksi viime vuoden loppupuolella. Ranska, jonka oma luokitus on niinikään pudonnut sai kuitenkin eläkeiän laskemiselta ja työmarkkinoita jäykistävien toimien ajolta sen verran aikaa painostukseen, että suuremman osan Dexiasta omistava Belgia taipui. Pankki on ollut omistajapallotuksessa ja nyt lisäämässä vastuuriskiä säästöpaineiden alla oleville euromaille.

Dexian romuttaneet koronvaihtosopimukset tekivät rajua tuhoa finanssikriisin alettua Yhdysvalloista, kun kaikki kiirehtivät laskemaan korkotasojaan kilpaa. Vastaavia tapauksia on toki ollut kautta planeetan, jotkut ovat saaneet ostettua itsensä sopimuksista ulos mutta eivät kaikki.

Tässä draamassa on nähtävissä yhteisomistuksen ristiriidat. Belgian suurempi omistusosuus ja huolestuttavampi julkisen talouden tila ei oikein anna sitä kuuluisaa pelivaraa, mutta Belgia ei oikein kehtaa toimia omin päin. Vaikka tästä tietysti sanotaan, ettei voida vetää johtopäätöksiä niin niitä ennakkotapauksissa nimenomaan tarvitsee vedellä. Kun aikanaan suomalaisetkin ovat mahdollisesti omistamassa pankkeja pitkin Eurooppaa niin eturistiriitoihin lienee viisasta varautua. Petteri Järvinen kertoo blogissaan, miten asioita ei sitten kannata hoitaa.

Kuten touko-kesäkuun vaihteessa Mario Draghi sanoi, että pääomituksissa tehdään ensimmäinen arvio, sitten toinen, kolmas ja neljäs. Se on huonoin mahdollinen tapa toimia. Lopulta kaikki tekevät oikean ratkaisun, mutta korkeimmalla mahdollisella hinnalla.

Meneekö Suomi Euroopan pankkitantereelle (jos siis ylipäätään menee) nyrkkeilyhansikaskaupan kautta, vai aikanaan apteekkiin hakemaan niitä lihastulehdusvoiteita oltuaan muiden euromaiden niskalenkissä?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu