Popcornia innokkaille sivustaseuraajille

Suuremmitta puheitta, paukkumaissin osuus kauppalaskusta on hienoisessa nousussa. Onneksi trendi näyttää maissin maailmanmarkkinahinnan kohdalla olevan vastaavasti laskussa, joten tämä kompensoi mukavasti tarvittavan talouskassan ylläpitämistä. Popcornia menee lähinnä tässä innokkaan harrastajan seuratessa talousasiantuntijoiden EM-kisoja. Herra Siikala on käynyt kysymässä, mistä tunnistaa talousasiantuntijat. Hyvä veto todellisilla talousasiantujoilla on poistaa tarkkanäköiset ja prikulleen kohdalleen menneet talousblogit, niin kysymys tulee ajankohtaiseksi: kehen nyt turvautua, kun auguurien johtotähden näkemyksiä ei pääse tutkimaan?

Siikalan ilmeinen motiivi on saada keskustelua aikaiseksi, voiko europäättäjien tukeutumiin talousasiantuntijoihin luottaa, koska nyt näyttää siltä, että kriisi vain syvenee. Fitch Ratings Agency antoi lausuntonsa EsBBBanjasta. Tämän lisäksi Reutersin lähteisiin viittaa Talouselämä siitä, että IMF olisi löytämässä Espanjan pankkien tilasta lisää rahareikiä.

Kukaan ei nähnyt tätä ennalta. Eräskin kirjoittaja totesi 24.4.2012 näin: ”Jos sijoittajilla olisi parempaa tietoa Espanjan tilasta niin riskit
pystyttäisiin hinnoittelemaan. Tämä olisi sitä paljon peräänkuulutettua
läpinäkyvyyttä. Näyttääkin siltä, että läpinäkyvyys on vain silkkaa
sananhelinää. Markkinalogiikan mukaan jos jotain tarkoituksellisesti
pimitetään niin kyseessä on mitä ilmeisimmin suuret riskit. Kun niistä
ei tiedetä, on parempi pysytellä kokonaan poissa. Ja näin on
tapahtunutkin. Muutosnopeus huolestuttaa siksi, että silloin voi iskeä
todellinen paniikki. Psykologisesti kyseessä on ”myydään nyt niin kauan
kuin tuotteesta (tässä tapauksessa vaikka Espanjan kuningaskunnan
velkakirja tai jokin espanjalaisfirman osake) vielä jotain saa” -ilmiö.

Espanjan yleisindeksi (IBEX 35) tuli alas noin 15% tuon jälkeen. 2.6.2012 samainen harrastelijakirjailija naputtaa: ”Markkinoilla voisi olettaa, että tämä ”onnistumisen pakko” ostetaan
sisään ennen huutokauppaa ja piristys voisi vielä lisääntyä onnistuneen
huutokaupan jälkeen. Jossain vaiheessa kuitenkin markkinoilla taas
muistetaan, ettei kriisi ollutkaan vielä tässä ja apatia palaa.
Ajoituksen puolesta tätä on vaikea kuitenkaan ennakoida.

Tuolla viitattiin Espanjan lainahuutokaupan onnistumiseen. Vikaan meni, huutokauppa ei ollut niin kova menestys kuin mitä odotuksissa oli. IBEX 35 tuli kuitenkin pari päivää ennen huutokauppaa n. 5% ylös. Mikäli harrastelijaan on uskominen niin apatian pitäisi palata jossain vaiheessa. IBEX on parhaillaan hienoisessa laskussa muiden eurooppalaisten torien tapaan.

Edellämainittuun Reutersin lähteisiin voi suhtautua skeptisesti, että muka IMF on löytänyt jotain lisärahareikiä. 24.4. kirjoituksessaan nimittäin innokkaaksi amatööriksi itsensä auguurin nimittämä kirjoittaja on innostunut vielä kommenttiosuudella sanailemaan näin: ”Mitä Espanjan tilastoihin tulee, niin eipä sillä ole paljoa väliä vaikka
saisi ajankohtaisempaakin informaatiota: niitä lukuja mitä ilmeisimmin
kuitenkin ”tarkistetaan” roimasti.
” Toisessa kommentissaan samaan kirjoitukseen lisätään vielä odotuksia siitä, että Espanjan kohdalla tehtäisiin useampia tukitoimia, koska 1. kerralla ei täytettäisikään kaikkia vajauksia: ”Tokkopa Espanja silti kokonaispottiaan heti tarvitsee.

Tämähän on suoraan ristiriidassa harrastelijakirjoittelijan näkemyksen kanssa siitä, että hän pitää EKP:n nykyistä pääjohtajaa Mario Draghia onnistuneimpana henkilönä koko kriisin osalta. Draghihan sanoi, että huonoin mahdollinen tapa hoitaa asioita on tehdä jatkuvasti ja toistuvasti alakanttiin näitä pääomitustarpeita. Eurojohtajat, mukaanlukien Espanjan pääministeri tuskin tällaiseen sortuu, hänhän on eittämättä monessa taloussopassa keitetty rautainen ja kansainvälinen ammattilainen.

Kuka siis voisi vastata herra Siikalan huutoon? Eipä taida sellaisia ollakaan? Hiljaista on. Näin on juttu.

Lähteinä käytettyjä kirjoituksia tältä tärähtäneeltä ja hupaisalta epätieteilijältä:

24.4.2012 kirjoitus

2.6.2012 kirjoitus

1.6.2012 kirjoitus (kehukirjoitus Mario Draghista)

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu