Miten? Mistä? Milloin?

Erästä lapsuudestani tuttua kirjasarjaa mukaillen nämä otsikon kolme kysymystä ovat ohittaneet perinteisen kyllä vai ei -kysymyksen. Espanjan pankkituki lienee nyt selviö, enää ovat yksityiskohdat auki. Yhteenkään kysymykseen ei ole vastausta, mutta asiasta keskustellaan viikonloppuna. Espanjassa ovat siis lumiat kuumana käytössä, koska tapaamista ei järjestetä, vaan kyse on puhelinkonferenssista.

Teknisistä yksityiskohdista Saksaan on kantautunut vihjeitä siitä, että tukea pyydettäisiin espanjalaisen pankkikriisirahaston, FROBin kautta. Tällöin ei tueta pankkeja suoraan, jolloin voisi vaatia osakkeita tilalle. Toisaalta silloin ei tueta Espanjan kuningaskuntaa, jolloin kontrolloivaa Troikkaa (EU, EC, IMF) ei saada paikalle hämmästelevään monitasoista ja ylipaisunutta hallintobyrokratiaa.

Mutta mistä tuki? Kiireisimmät ovat jo puhuneet EVM:stä. Pitää jo kysyä, jotta mistä ihmeen EVM:stä? Liekö kyseessä sellainen ideointiasteella oleva nollapääomainen pankin tapainen viritelmä, jota ei ole vielä edes olemassa? Se pistetään toki pystyyn, jos 12 euromaata sen ratifioivat. Mutta sillä ei silti ole lanttiakaan kassassa. Kyseessä voisi olla EFSF (akronyymit menee jo sekaisin, olkoon tällä kertaa vaikka Euro Fiasco Suicide Formula) ja silloin alkaa arvatkaa mitkä? Ihan niin, vakuuskuviot. Tosin nyt niihin on jo praktiikkaa, eikä nyt varmaan tälläkään kertaa ryhdytä täysiin turvaaviin vakuuksiin, kuten hallituksen tiukentunut linja voisi ajatella vaativan.

Olen tuossa jokusen kerran maininnut muutosnopeuksista (2. derivaatta), mutta tämä viime aikojen asioiden kehittyminen tähän suuntaan yllätti. Paremmin tämän on nähnyt Huopainen. Pointti on, että on olemassa mahdollisuus, ettei EVM:a ehditä edes saada kasaan ja juhlallisesti heitettyä ensimmäistä euron kolikkoa sen kirstun pohjalle mielettömien seremonioiden kera.

Ja tässä ollaan kolmannen kysymyksen äärellä. Milloin, siis millä aikataululla tässä mennään – ja jos tilanne repeää täysin käsistä niin ehditäänkö edes ”pelastaa” mitään? Osoitan tässä Espanjan talletuspakoon, joka on vuoden edetessä yltynyt pahoin.

Kuvassa on muuten tämän EFSF:n (nyt muistin, se olikin European Financial Stability Facility) korkoero Saksan lainoihin. Kuten huomaatte, mukana on myös Ranskan riskilisä. Ja nämä ovat hämmästyttävän lähellä toisiaan. Ranskalla on AA+ luokitus S&P:ltä negatiivisin näkymin. Moody’s pitää ja Ranskan luokitusta negatiivisena ja Fitch ilmoitti Grexitin yhteydessä ruveta kaikkien euromaiden kanssa toimiin.

Tuossa tulee sitten ajallaan ajankohtaiseksi pohtia, miten hyvin EVM:ä, jos se saadaan pystyyn, voidaan sitten velkavivutella ja lupailla parturisuojaa. Sanoisin, ettei ihan helppoa tule olemaan. Eri mieltä saa olla.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu