Suomen on vaadittava Saksalta vastaus

Suomen on hallitusohjelman mukaisesti vaadittava Saksalta nyt vastaus: tehdäänkö euroalueesta liittovaltio vai hajoitetaanko koko EMU. Hallitusohjelman mukaan Suomi aikoo pitää parhaan luottoluokituksensa. Moody’s on jo ehättänyt kertoa, että jopa euroalueen AAA-maat, joihin siis Suomikin kuuluu, joutuvat luokituksensa vuoksi syyniin Kreikan euroerossa. Tänään uutisoidaan Fitchin kyllästyneen venytettyyn kriisiin. Kreikan tilanne on Fitchinkin mukaan hyvin suuri tekijä, mutta myös kriisin leviäminen maasta toiseen on huomioitu.

Financial Timesin haastattelussa Barroso kävi toistamassa EU:n laajuisen talletussuojarahaston perustamista ensi vuoteen mennessä (vaatinee rekisteröinnin.) Tämä ei vaatisi edes sopimusmuutoksia hänen mukaansa. Saksalta on koko ajan kuulunut vain torjuvaa vastustusta kaikesta, mikä liittyy tulonsiirtounioniin ja liittovaltioon. Jos Saksan kannasta pitäisi jotain päätellä, niin EMU:n tarina on lopussa. Suomen vaihtotase on syöksynyt jo negatiiviseksi ja pysytellyt siellä lähes vuoden, kun kriisi vain jatkuu ja pahenee. Sampo pankki arvelee tämän vetävän Suomenkin talouden taantumaan.

Näin ei voi jatkua. Britit, jotka jättäytyivät pois Saksan ajamasta talouskurisopimuksesta ja transaktioveron käyttöönotosta, ovat jo kääntäneet puheet mahdolliseen kansanäänestykseen erotakseen koko EU:sta.

Suomen vastuut tehottomien kriisitoimien vuoksi vain kasvavat, ja palkkiona on ollut murheellinen vaihtotase, taantumauhka ja nyt luokituslasku-uhatkin. S&P on jo laittanut Suomen luokituksen kauan aikaa sitten tarkasteluun.

Euromaat ovat uhonneet antavansa Kreikalle potkut eurosta, jos maa ei toteuta aiempia säästötoimia, jotka allekirjoitti teknokraattipääministeri ilman kansan mandaattia. Aiemmin tätä vastustanut Syriza-puolue saikin rajun lisäyksen parlamenttipaikkoihin toukokuun vaaleissa. Nyt rinnalle on tullut paljon soutanut ja huovannut Uusi demokratia. Tämä voi olla vaalikikka, ja ehkä kansa ei luota tähän. Siitä huolimatta on käytännössä mahdotonta odottaa Kreikan voivan noudattavan säästöohjelmia. Joko ne hylätään poliittisesti tai yksinkertaisen taloudellisen mahdottomuuden vuoksi. Potkivatko euromaat sitten Kreikan ulos uhkailujen mukaan? Päätyisimmekö mahdollisesti pääomaliikkeiden rajoituksiin ja rajatarkastuksiin? Mihin jäisi vapaa Eurooppa?

Missä menee hallituksen raja? Mitä hallituksemme oikein aikoo? Jos sitä yhteistä Eurooppaa vielä ajatellaan edes yritettävän niin Saksan kanta on selvitettävä mahdollisimman nopeasti, mieluusti heti. Saksan kanta on merkittävä siitä syystä, että maa on ainoa, jolla on edes teoreettiset mahdollisuudet rahoittaa liittovaltio. Tämän jälkeen voimme aloittaa Suomessa keskustelun tästä.

Jos Saksan kantaa ei selvitetä – tai se on kielteinen niin Suomen tulee aloittaa viipymättä toimet EMU:sta eroamiseen ja tukitoimista luopumiseen.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu