Evästystä euroryhmän kokoukseen

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) toivoi saavansa hieman evästystä loppukuusta pidettävään kokoukseen. Ajattelin auttaa, ihan ilmaiseksi. Olen tietoinen, että käännöstyö on hidasta siellä. Parin sivun oleellisen informaation kääntäminen vakuussopimuksestakin on kestänyt viikkokaupalla ja lopputulos oli tyhjiä sivuja. Tässä olen kääntänyt teille Moody’s Investors Servicen ilmoituksen keskiviikolta koskien Espanjan luottoluokitusta, sitä pidemmän lainapään luokitusta. Toisin kun teidän kääntäjät siellä, keskityn oleellisuuksiin, enkä jää disclaimereita ja firman vuosikertomuksia kääntelemään.

Moody’s Investors Service (myöhemmin pelkästään Moody’s) ilmoittaa laskeneensa Espanjan kuningaskunnan luottoluokitusta A3:sta Baa3:en. Luokitusnäkymät ovat negatiiviset, ja tämä tarkoittaa sitä, että luokitus on mahdollista olla roskalainaluokassa kolmen kuukauden sisällä. Tämä on siitä ikävä juttu, että monet yksityiset rahoittajat eivät uskalla koskea Espanjan velkaan. Joillain instituutioilla on säännöissään kielletty koskemasta näihin papereihin.

Hyvä on, nyt voimme käydä ihmettelemään sitä, miksi Moody’s on tällaisen päätöksen tehnyt. Avainsyiksi Moody’s ilmoittaa päätökselleen:

  1. Espanjan kuningaskunta on aikeissa lainata 100 miljardia euroa joko ERVV:ltä tai sen seuraajalta EVM:ltä pääomittaakseen pankkejaan. Tämä lisää Espanjan velkakuormaa.
  2. Espanja on melko lailla ulkona lainamarkkinoilta. Velkaruletti pyörii oikeastaan enää espanjalaispankkien ja EKP:n avulla. Riippuvuus ERVV:stä ja/tai EVM:stä ovat Moody’sin mielestä selkeä merkki tällaisesta tilanteesta.
  3. Moody’s ei oikein näe Espanjan tarvitsemaa talouskasvua taantuvassa taloudessa.

Mitä tästä pitäisi päätellä? Ilmeistä on, että mekanismi, jolla Espanjan pankkeja pääomitetaan on huono. Siihen ei pitäisi käyttää ERVV:tä ja/tai EVM:ä. Espanjan velkakuormaa tulisi ennemminkin pienentää. Espanja tarvitsee myös talouskasvua.

Miten nämä saataisiin toteutettua? Velan vähentäminen onnistuu joko maksamalla velkoja pois, tai jos siihen ei pystytä niin suorittaa velkasaneeraus. Talouskasvuun Espanja tarvitsee eriarvoisen valuutan mitä pikemminkin. Espanjalle ei sovellu euro. Halvemmalla omalla valuutallaan Espanjan tuontituotteiden hinta kohoaisi ja siten tuotteiden valmistaminen tulee Espanjassa kannattavammaksi. Tämä luo työpaikkoja, ja Espanjassa on sen verran työttömiä, että tämä on mahdollista toteuttaa ilman ajautumista työvoimapulaan. Kun nämä kansalaiset saavat palkkaa niin näiden ostovoima kasvaa, ja he voivat ostaa enemmän tuotteita. Espanjan kuningaskunta ovelasti nappaa tästä välistä hieman veroja ja saa verotuloja, joilla Espanja pienentää velkakuormaansa. Tätä kokonaisilmiötä kutsutaan talouskasvuksi. Kun talous kasvaa niin yksityisten rahoittajien mielenkiinto investoida Espanjaan kasvaa. Sekin luo niitä työpaikkoja yhdessä sisäisen kysynnän kanssa. Tällöin vältetään myös joutumasta ERVV- ja/tai EVM-rahoitustuen piiriin.

Näin näppärällä keinolla Espanja saisi joka ainoan avainsyyn luottoluokituksen laskuun hoidettua.

Toivotan oikein hyvää kokousta teille, arvon pääministeri.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu