Kreikan uusintavaalien galluppia

Kreikan vaalien tulosveikkaukseen käydään usein tuijottamaan herkkänä gallup-lukemia. Koska Kreikassa on kuitenkin tietääkseni lailla kiellettyä näin lähellä vaalien alla julkaista moisia lukemia niin mistäpä markkinadatahenkilöt muualta kävisi galluppeja lukemassa kuin markkinadatasta? Tässä eräs tulkinta vaalien tuloksesta – rakkaiden käppyröiden kera. 🙂

Ensimmäinen pieni korjausliike tapahtui sveitsiläispankin, Credit Suissen kohdalla. Sveitsin keskuspankki ilmoitti huolestuneena, ettei CS:n pääomatila ole ihan kohdillaan. Varaudutaanko Kreikan vaaleihin ja mahdolliseen kaaokseen? Voihan toki olla, että tämä on ihan normaali toru, mutta CS:n P/E-lukemilla moni huolestunut sijoittaja voi havaita pientä painetta salkun balansointiin, jos kuitenkin jää kakkiessa tuuletin päälle. (Kuva 1)

Saksan velkakirjoista pakenee raha. Ei tämä nyt ihan Espanjan, eikä Italian velkakirjojen pakokauhua vastaa, ja Italiassa itse asiassa korot laskivat Montin sanoessa, että jotain tehdään – todennäköisesti leikkauksia. Espanjassa taas kehotettiin ottamaan rauhallisesti ja vaikka tuplaamaan siestat, jolloin korot kohosivat pikkaisen. Mutta mitäs tämä Saksan velkakirjatilanne voisi kieliä? Ehkä sitä, että jos tulos on kamala niin Saksa kyllä suostuu pakon edessä tulonsiirtounioniin ja yhteiseen talletussuojaan. Tämä nostaisi Saksan velkatarvetta, joten sijoittajat ennakoivat tätä: velkakirjoja on tulossa pian paljon lisää, jolloin voi luopua niistä nyt kun hinnat ovat osapuilleen huipussaan. Tämä on yksi tulkinta, eikä välttämättä oikea. Galluppiahan tässä luetaan. (Kuva 2)

Optimistejakin on. Kreikkalaispankeista valitsin yhden. Tuskin firma ihan tuollaista päiväkohtaista tulosparannusta on tehnyt. Tämän voisikin tulkita niin, että luotetaan johonkin hyvään hallituksen muodostumiseen, joka lupaa kauniisti kuun taivaalta ja tukirahaa virtaa pankkeihin – ja niiden omistajille muhkeina osinkoina. Kannattaa siis siinä tapauksessa olla papereiden haltija. Huomioitavaa on myös pikkaisen normaalitasosta poikkeava volyymi. (Kuva 3)

Galluppeja on toki hyvä verrata aina viime vaalien tulokseen. Tästä on hieman yli kuukausi ja tällaisen kuvan olen silloin tallentanut Ateenan pörssin yleisindeksistä. (Kuva 4)

Kuka sanoo, ettei galluppeja saa Kreikasta julkaista? Mielikuvitus on rajana, kun markkinadataa katselee. 🙂

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu