Kanukkifirma paljon vartijana

Kreikan vaaleissa EU:n linja odotetusti pehmenee: Kreikkaa ei voida potkia ulos eurosta, koska se tietäisi eroketjua ja siten hallitsematonta EMU:n romahdusta. Tämän vuoksi EU lupaileekin kuuta taivaalta, yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista Kreikalle, todennäköisesti myös Syrizalle – jos tämä muodostaa hallituksen ND:n kanssa. Kamalin tilanne on, ettei Kreikkaan saada vieläkään hallitusta ja tämä vaatii osapuilleen sellaisen tuloksen, että äärilaidan puolueet saavat puolet parlamenttipaikoista. Kai tälläkin joku todennäköisyys on olemassa teoriatasolla. Maanantaina pörsseissä ei siten rytise kuin viimeksi vaalien jälkeen.

Seppo-Juha Pietikäinen kävi jo kertomassa koordinoiduista toimista ja valmiustilasta oli Kreikan vaalien tulos mikä tahasa (paitsi se hyvin odottamaton tilanne, josta mainitsin jo). Yli kuuden miljardin ihmispopulaatio on siis viimein tajuamassa, ettei 11 miljoonan otos nyt koko systeemiä heilauta. Kreikka on mahdollista pitää EMU:ssa vaikka ikuisin tulonsiirroin – tämä ei ole ongelma.

Sen sijaan paljon pienempi ryhmä kanadalaisia on paljon enemmän vartijana. Luokitusfirma DBRS on nimittäin tällä hetkellä ainoa ”EKP:n käyttämä” puulaaki, jonka Espanjan reittaukset ovat A-luokituksessa, tosin vain yhdessä A-kirjaimessa. Moody’s laski aiemmin tällä viikolla Espanjan roskalainaluokan rajoille. Valitettavasti firman uutisiin tarvitaan rekisteröinti, mutta DBRS on kuitenkin ilmoittanut hiljattain, että luokitus on tarkkailussa luokituslaskua varten. Tällöin kirjainsarja alkaa sielläkin B:llä. Ja tällä on sitten se vaikutus, että EKP:n on sääntöjensä mukaan nostettava panttivaatimuksia kaikille niille tahoille, jotka tarjoavat Espanjan kuningaskunnan velkakirjoja rahaa vastaan (haircut).

Tämä puolestaan tarkoittaa vähemmän pelimerkkejä nimenomaan espanjalaispankeille velkakirjoja vastaan, jotka joutuvat LTRO-rahojen nostoon käytettyjen velkakirjojen vuoksi jopa takautuvasti tarjoamaan lisää pantteja EKP:lle. Toimiin on siis syytä varautua myös ihan muidenkin syiden kuin kreikkalaisvaalien vuoksi.

Muulla uutisrintamalla Italia ja Ranska ovat liittoutumassa Saksaa vastaan. Ranskan halu liittoutua Italian kanssa voi johtua siitä, että Ranskan pankeilla on edelleen n. 250 miljardin euron saatavat Italiasta. Riskiä on pienennetty tuntuvasti (Suomessa toimivilla pankeilla on n. 500 miljoonan riskit Italiasta), ja samaa on tehnyt vähän kaikki maat. Italiakin toimii siten lähinnä EKP:n ja italialaispankkien turvin. Italian hiljattainen lainahuutokauppa kertoo sen, että LTRO-rahat ovat lopussa ja korkovaatimukset olivat rajussa kasvussa.

Italian ja Ranskan (niin ja Espanjan, Portugalin ja ilmeisesti myös Kreikan) viesti Saksalle on: maksakaa meidän pankit tai Lehman tulee ja syö teidät kaikki. Saksa on puolestaan vastannut: emme maksa, meillä ei ole rahaa tuohon.

Pohja se on Saksankin säkissä. Ikävä tosiasia, jonka liittovaltiofanaatikot tuppaavat helposti unohtavan. Potkikaa siis tölkkiä ja antakaa EMU:n hajota hallitsemattomasti, kun siisti irtautuminen tästä kaaoskeskuksesta ei innosta.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu