Pankkisääntelyn sula mahdottomuus

Selailin pitkän aikaa Puheenvuoron listaa, jotta missä ovat nämä brittipankki Barclaysin LIBOR-korkojen manipulointia koskevat avaukset. Niitä ei ollut, joten harkitsin hetken aikaa pitäisikö minun lopettaa tämä kiusaava hiljaisuus. Tässä tulee: Barclaysin toimitusjohtaja Bob Diamond latoo suoraan, että Britannian keskuspankki oli tietoinen heidän korkomanipuloinnista. Pettikö valvonta vai mitä ihmettä?

Itsekin pidin LIBOR-korkoja esillä viime vuonna. Tämä korko on muutaman suuren pankin eräänlainen keskikorko, jolla pankit siirtelevät lainoina rahaa pankilta toisille. Tällöin tämän korkotason mukaan monet eurooppalaispankit sitten pitävät omaa korkotasoaan yllä. Se koskee yrityksille myönnettyjä lainoja aivan yhtä lailla kuin asuntolaina-asiakkaita. Kyseessä on siis miljoonien ja taas miljoonien eurooppalaisten korkomanipulaatio.

Kansalaisten raivo ei nyt näin Suomessa ole nähtävästi herännyt, ilmeisesti siitä syystä, ettei asiaa koeta omaksi. Toivoisin toista meteliä. Kyseessä on nimittäin samaan sarjaan jälleen yksi esimerkki siitä, miksi pankkien valvonta ei toimi. Eikä se toimi, vaikka siitä puhutaan ja puhutaan. Jopa viime viikon kriisikokouksessa tämä valvonta oli ”suuri voitto”. Sanahelinää.

Liittovaltiofanaatikkojen tulee ymmärtää, ettei tällä saralla ole tiedossa mitään parannusta, mutta pientä kosmeettista ehostusta voidaan suorittaa. Nimittäin Bob Diamondin eroa pidettiin sopivana rangaistuksena. Cameron ja Osborne mutisivat parlamentissa pari sanaa yrityskulttuurista. Ja se oli siinä. Société Généralen palkkalistoilla ollut Jerôme Kerviel sai sen sijaan tuomion, josta tässä nyt vielä vatvotaan. Kerviel oli näkymätön rivimies, jonka voi heittää tyrmään ja sillä saadaan pillastunut äänestäjäkunta rauhalliseksi. Kerviel tosin sanoi, että pankki kyllä tiesi mitä hän teki ja että hän toimi ohjeiden mukaan. Pankki onnistui kuitenkin irtaantumaan näistä väitteistä. Mutta kun suurempi johtajakaarti on ilmeisen syyllinen niin ero on ihan sopivaa. Eipä tuossa monenkaan lainakorkoja keinotekoisesti rahastettu. Oikeus on voittamassa taas.

Ja mitä sitten tapahtuu Britannian keskuspankin osalta? Asiaa käsitellään mm. tänään. Kovin heppoinen väite keskuspankin hyväksynnästä tälle toimelle ei ole, eli voiko sellaista väitettä edes tempaista tuulesta ilman mitään näyttöä?

Se mikä tässä on huomattavaa on poliitikkojen ja pankkien sidokset. Kun suuren pankin johtaja nimitetään valtiovarainministeriksi tai on muuten lähellä poliitikkoja niin olemme voimattomia. Poliitikot ne lait laativat, millaisia tekoja nimitetään rikoksiksi ja millaisia tuomiota rikoksista tulee. Samalla he yrittävät saada valtion velkaa kaupaksi. Pankit niitä pitkälti ostavat. Vaan mitenkä kävisi, jos linnatuomiot heiluisivat tämän tästä, sääntely ja valvonta huohottaisi koko ajan niskaan? Tuskinpa lainaa enää ostettaisiin ja se tietää ongelmia poliitikoille, jotka ovat menneet lupaamaan yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista vaalipuheissaan. Oli suhdanteet mitkä tahansa, niin mannaa sataa. Realistipoliitikot eivät vain tule valituksi. Näin se vain on.

Poliitikkojen ja pankkireiden välillä on eräänlainen hyväveli-järjestelmän huippusidos. Keskitetty valvonta tarkoittaa itse asiassa vain sitä, että väärinkäyttäjien käräyttäjiä on entistä vähemmän, eli se tarkottaisi silloin heikkenevää – tai jopa olematonta valvontaa.

Toivon, että kun seuraavan kerran kuulette ympäripyöreästi sanottavan ”valvonnan tehostamisesta” niin mitä konkreettista sanoma tarjoaa. Onko mitkä oikeudet valvojilla, tuleeko syytteitä, ovatko tuomiot millaisia. Yhdysvalloissa pienessä hiljaisuudessa ollaan hautaamassa takapihalle lisäsääntelyä koskeva laki samalla tietysti toivoen, ettei kansa hoksaa.

Eli mennäänkö tulonsiirtounioniin ilman toimivaa pankkivalvontaa, mutta yhteiset talletussuojat ja velkojen yhteisvastuullistaminen kyllä on tulossa?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu