Jättiläinen huojuu

Yli vuosi sitten pohdin ihan vakavissani sitä, miten Kiinan talouden käy. Siihen aikaan ei kovin moni pitänyt minään muuna kuin sulana hulluutena ajatella, että Kiina tulisi rytisten alas. Nyt merkkejä on tarjolla runsaasti. Harvempi enää uskoo Kiinan voivan välttää ns. kova laskeutuminen. Kiina on itse aikanaan ilmoittanut, että se tarvitsee n. 8% vuositason talouskasvun pitääkseen tilanteen hallinnassa. Kovan laskeutumisen raja onkin häilyvä, kiinnitän siksi 5,5% vuotuisen talouskasvun rajan omalle määritelmälleni.

5,5% vuotuinen talouskasvu on tietysti euromaiden silmissä sekin jonkinlainen Shangri-la, esimerkiksi Espanja on hyvin ajoissa saavuttanut tavoittelemansa alijäämän, ja uutta tavoiteltavaa on pohdittu. Uusi riman korkeus olisi -6,3%.

Kiinan tyhjät kiinteistöt; joita yritetään myydä melkein väkipakolla, terästeollisuuden ongelmat, pankkitoiminnan siirtyminen valvomattomalle ”harmaalle vyöhykkeelle” ja nyt uusimpana tulleet Kiinan kauppataselukemat antavat kaikki selkeän viestin siitä, että kun talous osoittaa piiputtamisen merkkejä joka puolella niin Kiinakaan ei ole immuuni ongelmille. Vielä on näkemättä se, mitenkä uutissumaan suhtaudutaan. Epätoivon iskiessä lähtee pääoma karkaamaan Kiinasta ja uudet investoinnit jäävät vähälle. Kiinalla on vaarana täsmälleen samanlainen negatiivisuuden kierre kuin mitä monella Euroopan maalla.

Aavekaupunki-ilmiö on samanlainen kuin Espanjassa, kiinalaisten teräsyhtiöiden ongelmista kirjoitin aiemmin, samoin kuin varjopankkimaailmasta. Mitä uusimmat kauppaluvut sitten kertovat?

Tuonti putosi kesäkuussa toukokuusta 12,7% tuntumasta 6,3 prosenttiin ja vientikin putoili 15,3% hujakoilta 11,3% liepeille. Kauppatase oli siten yllättävän ylijäämäinen. Se on laiha lohtu absoluuttisten vienti- ja tuontilukemien pudotessa näin rajusti. Se kielii toiminnan pahasta hyytymisestä.

Kiinalla on toki vielä yksi pulma: halvan työvoiman tuottama kasvu on käytännössä ammennettu, ja nyt Kiinan pitäisi päästä korkeampaan jalostusasteeseen. Se tietää koulutettua työvoimaa, osaamista – ja lopulta työvoimakulujen nousua.

Kun kaikki palaset liitetään yhteen niin lopputuloksesta on vaikea nähdä tulevan mitään hyvää. Missään nimessä ei voida sivuuttaa mahdollisten poliittisten päätösten vaikutuksia. Perusolettamuksena voi kuitenkin sanoa, että jos Kiina ei tee mitään niin se huojuu aikansa ja rysähtää tantereelle mahtavalla pauhulla.

Aggressiivisiin toimiin näen helpoimmaksi peukaloida lisää valuuttakursseja. Tämä puolestaan lisää painetta Yhdysvalloissa uusiin toimiin, samoin käynee Japanissa. Eurooppaankin tulee sitä kautta lisäpaineita. EKP:n toiminta tullee muuttumaan radikaalisti, jos muiden maiden keskuspankit alkavat sylkeä rahaa pihalle käsittämättömiä määriä.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu