Takaukset eivät VIELÄ näy budjeteissa

Maksukyvyttömille annetut lainatakaukset eivät toden totta näy vielä budjetissa. Ensimmäinen vaihe on, että luototettu kohde todetaan maksukyvyttömäksi. Tätä tapahtumaa pitkitetään lainaamalla lisää. Takauksissa on se ikävä puoli, että taatessaan maksukyvyttömän asiakkaan lainoja joutuu takaaja itse hoitamaan suorittamatta jääneet velvoitteet.

Joillain logiikka tuntuu olevan se, että taataan ja taataan, kun kerran olemme itse niin erinomaisessa kunnossa. Erittäin mielenkiintoiseksi tilanne nimittäin menee siinä kohtaa, kun ERVV on ottamassa ensimmäiset luottotappiot. Irlannin kohdalla ilmeisesti taataan lisää (ERVV) tai pistetään suoraan pankkitukea (EVM). Portugali ei voi oikein paljon enää tehdä eläkerahastojensa kanssa ”lisäjärjestelyjä”, Espanjaan uppoaa mitä uppoaa. Alunperinhän Bankiakin oli hieman voitollinen, kunnes sitten sinne muodostuikin jostain käsittämättömästä syystä hirmu tarve saada pääomaa. Eli kun voitollisiin yrityksiin uppoaa parikymmentä miljardia niin voi ruveta huimaamaan, kun tappiolliset espanjalaispankit tulevat vuoroon. Ei taida enää 100 miljardia riittää. Kreikkaa nyt ei enää pidetä edes leikisti maksuhäiriöttömänä.

Toivottavasti tästä asiasta ei tarvitse enempää kirjoitella, vaikka muistutus tulee toisesta suunnasta – ettei hirmuiset vastuumme näy vielä budjeteissa. Kysyn, jotta onko nämä vastuut myös katettu? Se tieto on nimittäin riskienhallinnan kannalta se oleellisin asia.

Toivon, että asiasta voidaan sopia seuraavasti:

  1. Kriisin lopullisesti päätyttyä katsotaan, mitä oikeastaan tapahtui.
  2. Mikäli ERVV ottaa luottotappioita niin pidämmekö edelleen kiinni siitä, ettei takausvastuut näy millään muotoa budjetissa.
0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu