Populismia Iberian niemimaalta

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy nousi viime vuoden lopulla valtaan lupailemalla turhautuneelle espanjalaiskansalle ettei hän leikkaa työttömyystukia, eikä nosta veroja. Haiskahtaa kalliilta populismilta ja kun espanjalaiset matkasivat vaaliuurnille kuin toivioretkelle niin voisin olettaa tilanteen käyvän epävakaisemmaksi. Mutta Rajoy ei ole ainoa, kuka luuttuaa palatsinsa lattioita espanjalaisilla. Pankit osallistuvat tähän yhtä lailla. Osaltaan tähän sakinhivutukseen osallistuu käytännössä pakottamalla muut euromaat.

Espanjalaispankit nimittäin houkuttelivat sijoitustoiminnan maallikkokansalaiset, siis aivan tavalliset espanjalaiset säästäjät putsauttamaan säästönsä. Tämä temppu tehtiin siten, että pankit tarjosivat talletuksien sijaan hieman tuottavampia sijoitustuotteita. Suurin osa näistä nyt sitten nollataan pankkituen ehtona. Säästöthän olisi talletustileillä pitänyt suojata EU:n säädösten mukaan. Sen sijaan näille houkutteleville säästö- ja sijoitustuotteille ei armoa heilahda.

On vaikeaa nyt arvioida sitä, miten espanjalaiset ottavat nämä uutiset vastaan. Jokainen voi itse pohtia mitä tapahtuu, jos säästöt nollataan ja sitten perään naputetaan veronkorotuksia ja leikkauksia. Liekö tämä sitä eurooppalaista kasvustrategiaa? Yksi mahdollisuus on, että talletuspako alkaa toden teolla. Toinen on yhteiskuntarauhan järkkyminen. Ihmeitäkään ei sovi jättää huomiotta: ainakin paperilla nyt näillä toimilla pyritään saavuttamaan luottamusta ja kasvua, ja siten alijäämä supistumaan uuden aikataulun mukaisesti.

–Sanoin, että leikkaisin veroja, mutta nyt nostan niitä, Rajoy myönsi tänään suorasanaisesti.

Näin se populismi toimii vaalien alla. Kuten niin usein lanseerattu suomalainen sanonta kuuluu: ”Ei koske Suomea.”

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu