Presidentti Niinistö ja ylipormestari Ilaskivi näkemykseni kannalle

Olen pidemmän aikaa ollut sitä mieltä, että EKP aloittaa vielä varsinaisen rahanprinttauksen, koska se on viimeinen keino yrittää hoitaa asioita siten, ettei levottomuudet ryöstäydy täysin käsistä tämän sisäisen devalvaation kourissa. Kaikkia kirjoituksia, mihin viittaan tähän on melko työläs projekti, mutta tässä on nyt on yksi esimerkki. Mutta asia ei ole niin yksioikoinen. Setelirahoitus onkin vain oireiden hoitamista. Sen vuoksi mm. Sixten Korkman ei pidä tätä toimea ratkaisuna.

Ongelman syy eli kilpailukykyerot eivät näet poistu vain seteleitä truuttaamalla. Kuten EKP:n Mario Draghia kehuvassa kirjoituksessa totesin, ei Draghikaan voi tähän rahanprinttaukseen ryhtyä ainakaan vielä ilman Saksankin suostumusta. Rahanprinttauksella potkaisemme tölkin paljon pidemmälle kunnon kärnärillä, emmekä kikkaile vain paria metriä kriisikokousten julkilausumien mukaan.

Entä inflaatio? Siitä voi Saksassa olla vaaraa, kun työllisyysaste on korkea. Mutta joissain maissa on jo päälle 20% työttömyysluvut, joten näissä paikoissa työtilanne toki kohenee ensin. Jos tämä osataan hoitaa kunnolla niin kilpailukyvyt voivat lähentyä eri euromaissa toisiaan.

Entä säästöt? Rahanprinttauksella houkutellaan ennemminkin kuluttamaan kuin jemmaamaan. Jos jokainen eurokansalainen vain säästää niin se vähentää kysyntää dramaattisesti. Ja alempi kysyntä laskee työllisyyttä.

Ikävä puoli tässä rahanprinttauksessa on tietysti korkosijoittajien näpäytys. Euroalueen ydinmaiden lainakorot todennäköisesti nousevat reippaanlaisesti. Se ei tiedä silloin hyvää Suomenkaan kasvavalle lainataakalle. Silloin pitää toivoa, että työllisyystilanne paranisi. Sitä helpottaa kummasti, jos byrokratiasta ymmärretään karsia yrittäjien kiusaksi asti paisunutta hidastetta.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu