Europuolustus kilpikonnautuu, euroerokeskustelu alkakoot

Moody’s pisti negatiiviset luokitusnäkymät jopa Saksalle. Kasvava vastuukasa senkuin paisuu ja jos jotain tosielämän tapahtumia haluatte tietää niin terveelliseltä näyttää: Espanjan 5-vuotisten lainapaperien jälkimarkkinakorko ohitti tänään kymmenvuotiaiden. Molemmilla painellaan euroajan ennätyslukemissa. Lyhyemmässä päässä ei helpotusta näy, vaan korkokäyrät flättiintyvät.

Suomi sentään piti luokituksensa ja näkymänsä, koska ”persujen pelossa” politiikka on muuttumassa ja eurokerhosta lähtemisestä keskustellaan jo jonkin verran. Perussuomalaisten vaikutusvalta näkyy tämän vuoksi jopa aivan oppositiosta käsin. Perussuomalaisia äänestäneet eivät eurokriisin ratkaisussa voi olla täysin tyytymättömiä. Tämä tosiasia tunnustetaan monessa kansainvälisessä talousmediassa ja siksi siellä muistetaankin mainita tämän tästä, miten sisäpoliittisessa paineessa Suomen linja on väkisinkin muuttumassa. Siksi näitä euroeropohdintojakin jo tulee.

Italiakin on hyvää vauhtia tulemassa tukiohjelmien piiriin. 10-vuotisten lainojen korot päätyivät jopa 6,57 prosentin tasolle. LTRO:n alla viime vuoden lopulla ne toki olivat päälle seitsemän prosentin ja kävivät tällä rajalla vielä vuoden vaihteessakin. 2. LTRO:n jälkeen tasot olivat alle viiden prosentin ja italialaispankit tankkasivat velkakirjoja. Nyt ne ovat näistä pahasti tappiolla, pelko niiden kunnosta äityy ja kaaos lähestyy.

Pro-europorukat ovat jo virittäneet soittimensa ideologiamolliin, koska vakavasti otetut taloudelliset argumentit ovat pitkälle syöty. Mukaan on nyt nostettu Pohjois-Atlantin puolustusliitto, koska Lehman-möröllä ja heinäsirkoilla ei saatu kritiikkiä hiljennettyä.

Nyt on toki tiedossa toimituksen linja, kun vastaava päätoimittaja astui esiin otsikkoineen kasinopelureiden ja Perussuomalaisten pj. Soinin oletetusta flirttailusta. Ymmärrän toki, että tuo on mielikuva. Mutta miksi ihmeessä rahoittajat haluaisivat hässäkkää? Onko tämä hässäkkä mitenkä toivottavaa? Jospa vastaava päätoimittaja tenttaisi vaikka eläkevakuutusfirmoilta, jotta mitä mieltä he ovat tästä ”hässäkästä”, mitä tässä on ylläpidetty jo parikin vuotta? Ja näillä näkymin – viitaten taas markkinadataan – rakastettu hässäkkä sen kuin pahenee.

Toimitukselle ihan ilmaisia uutisvihjeitä:

  • Riittääkö vakausrahastojen kapasiteetit, vai meneekö EVM kokonsa puolesta heti uusiksi, vaikka ensimmäistäkään viritelmää ei ole vielä ratifioitu.
  • Suomen hallitus on pitkään pitänyt esillä, miten elintärkeää yksimielisyysperiaate on pienille jäsenmaille näissä tukipakettisotkuissa. Siitä on nyt pienen jäsenmaan aloitteesta luovuttu, eikä nyt edes tiedetä mikä on EVM:n nokkimisjärjestys. Onko asioita hoidettu ammattimaisesti?
  • Missä ajassa Saksan nykylinjauksella euroalueesta muodostetaan liittovaltio, jolloin euron ongelmat pääosin ratkaistaan ja kestääkö aivan kaikki jäsenmaat tätä aikaa ”kiirastulessa”?
  • Mitä tapahtuu, jos joku euromaa irtoaakin ryhmästä? Onko se kuinka todennäköistä (verrattuna siihen liittovaltioaikaan)? Onko JP Morgan oikeassa siinä, että Suomen kannattaisi olla ensimmäinen lähtijä, jos on syytä olettaa jonkun muun lähtevän livohkaan?
0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu