BNP Paribas'n ja Soininvaaran kuumat puheenaiheet

Tällä kertaa on varmasti hyvä käydä välillä lävitse euroalueen kriisiä irroittautumalla laatikosta ja pompata kärpäseksi kattoon. Tilaisuus on siksi sopiva, että hiljattain ranskalaispankki julkaisi 8 ongelmakohtaa, aiheena Espanja. Vastaavasti Osmo Soininvaara (vihr.) tuo oman 7 kohdan ratkaisumallinsa, jos kohta kyseessä on muutakin kuin pelkkä Espanja. Katsotaan, moneenko pankin ongelmaan poliitikolla on vastaus.

BNP:n listan pohdintoineen löytää Financial Timesin Alphaville -blogin Long Roomista. Sinne voi rekisteröityä aivan ilmaiseksi, joskin rekisteröinti voi viedä hieman aikaa. Sen vuoksi käytän vain heidän kysymyksiä suomennettuna:

  1. Mitä voidaan tehdä nyt heti? (short-term)
  2. Millaisen formaatin tukipaketti saa (lyhyen aikavälin tähtäimellä, short-term)?
  3. Milloin Espanjan tukipaketti ilmoitetaan?
  4. Onko tukipaketti tarpeeksi iso?
  5. Milloin euroalueen ”sinkkeri” tulee voimaan (ERF, Eurozone Redemption Fund)?
  6. Mitä muuta voidaan tehdä lyhyellä aikavälillä (short-term), jos ilmenee uusia huolia?
  7. Mitä kriisin tarttumisen kanssa tehdään?
  8. Mitä EKP aikoo tehdä?

Soininvaaran listassa on mainittu Kreikan euroero, joka voisi olla akuutti toimi. Myös kohdissa 6 ja 7 on Soininvaaran listassa mahdollisuus pistää hösseliksi nyt heti. Kuten BNP Paribas’n listasta käy ilmi niin huolet ovat akuutteja. Siinä ei pohdita pankkivalvontaa, koordinoituja toimia eikä rakenteiden korjausta. Pankkia kiinnostaa miten paljon rahaa, mistä ja kuinka nopeasti.

Soininvaara tosin vesittää seitsemättä kohtaansa siten, että ensin pitäisi olla jonkinlainen uusi sopimus pelisäännöistä. Tämä tietää parinkin vuoden takkuamisrumbaa, kun sopimukset avataan keskeisiltä osin uusiksi ja ruvetaan luonnostelemaan jotain sellaista, mikä voisi kansallisissa parlamenteissa mennä lävitse.

Huomatkaa, etten halua missään nimessä tuoda Soininvaaran listaa vähättelevässä tai kritisoivassa valossa esille. Pidän Soininvaaraa Vihreän liiton kärkipolitiikoista sellaisena, joka on tästä kriisistä perillä – ainakin keskivertoa enemmän. Hänen ehdotuslistansa ei missään nimessä ole huono. Siinä on vain yksi ongelma: siinä on kovin niukalti villoja ranskalaispankille.

Ja niin kauan, kun pankeilla on tällaisia huolia lyhyen ajan näkymissä ei kriisi helpota ainakaan riittävissä määrin.

En tiedä, lukeeko Soininvaara tätä blogia. Kehotan kuitenkin aivan kaikkia hetken pohtimaan, jotta mitenkä lähellä politiikkojen ja markkinatoimijoiden välillä olevat ongelmat ja vastaukset ovat toisiaan.

Olisiko kenties sinulla vastauslista BNP Paribas’lle? Ole hyvä ja kerro siitä.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu