EKP laulamassa korot suohon

Keskiviikkona EKP:n johtokunnan itävaltalaisjäsen Nowotny ilmaisi varovaisesti tukea EVM:n pankkiluvalle. Tämä tarkoittaisi sitä, että EKP voisi suoraan rahoittaa EVM:ä, kun poliitikot päättivät tehdä siitä lilliputin. Torstaina EKP:n pääjohtaja Draghi kävi Lontoosta käsin ilmoittamassa, että EKP tekee mandaattinsa mahdollistamana kaiken mitä tarvitaan. Euro on peruuttamaton ja että hänen sanaansa voi luottaa.

Näiden kahden peräkkäisten päivien säkeistöt upposivat markkinatoimijoihin totaalisesti. Lievä varovaisuus hiipii kuitenkin mieleeni. Viime aikoina selkeääkin selkeämmin on käynyt niin, että kaikki positiiviset markkinatunnelmat ovat perustuneet toivoon ja kaikki negatiivinen on perustunut realismiin. Lisäksi voisi ajatella, että eipä Nowotnyn ja Draghin puhuminen paljoa maksa, joten ainakin kannattaa yrittää. Uusimpien kriisimaiden Espanjan ja Italian korkoja on laulettu suohon.

On turha kuitenkaan kuvitella, etteikö EKP joudu myös toimimaan. Jos mitään konkreettista ei tehdä niin apatia palaa euromaiden pörsseihin, ja sitä vaikeampi on yrittää piristää tunnelmaa jatkossa. Ensi viikon torstaina EKP:lla on perinteinen korkopalaveri ja tiedotustilaisuus. Sanoisin, jos silloin ei ilmoiteta mitään erityisiä toimia niin huonosti käy. Sitä ennen EKP voi aloittaa toki vaikkapa velkakirjojen osto-ohjelmat jälleen kerran. EVM:n pankkilupa on kuitenkin ennenaikainen veikkaus. Koko rahastohan ihmettelee Saksan perustuslakituomioistuimessa. Olisi enemmän kuin skandaali, jos pankkiluvasta päätetään ja sitten Saksasta sanotaan, että koko häkkyrä on Saksan perustuslain vastainen. Kaiken lisäksi, pankkilupapuheet ennakkoon vain lisäisivät Saksan torppaamishaluja.

LTRO:t ovat osoittautuneet melko surkeiksi – enkä siksi usko näiden olevan uusia toimia, ja velkakirjojen osto-ohjelmakaan ei ole täysin ongelmaton. Viimeksi ostoja on tehty sen verran, että Kreikan saneerauksen yhteydessä bondiswapeilla kasattiin yksityisille sijoittajille suurempi leikkaus – joskin se lähes kokonaisuudessaan palautettiin eurokansalaisten lupauksella. Tämän lupauksen tekivät europäättäjät. EKP ei kuitenkaan ostanut sitten tarpeeksi velkakirjoja, jotta maksukyvyttömyysvarjo olisi poistunut ongelmamailta. Kreikan kohdalla maksukyvyttömyys jopa todettiin. Kaiken tämän lisäksi pitää muistaa, että EKP:lla on jo Espanjan ja Italian velkakirjoja holvissaan. EKP:lla on euromaiden suora rahoittaminen kielletty, mutta hätä ei lue lakia – ellei Saksa ärähdä.

Oma olettamukseni lähijatkoista on, ettei EKP voi jättää tilannetta laulamisen varaan. Perjantaina voidaan toki vielä hieman tarkkailla valmiustilassa, mutta ensi viikolla tulee euroalueelta makrodataa eikä odotukset ole kovin iloiset. EKP omien arvailujeni mukaan aloittaa velkapaperien ostot, mutta sen verran rauhallisesti, että laulettu viesti menisi perille. Ja myöskin sen verran rauhallisesti, ettei Saksassa kimpaannuta. Nähtäväksi jää pidemmällä aikavälillä katsovatko velkakirjojen omistajat jäävänsä toissijaiseksi velkojaksi ja hermostuvat tästä.

Paikka pakoin otsikoissa vilisee tekstit Draghin ainoastaan bluffaavan. Siihen en itse usko. Nyt ei enää bluffata – nyt ollaan epätoivoisia. Epätoivossahan tehdään ”mitä vain”. Ja siinä tilassa Draghi on todennut euroalueen olevan.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu