Alaskirjausten huumaa

Maanantain Kauppalehdessä oli pieni pätkä Kreikan kohdalla ideoitavasta uudesta velkajärjestelystä. Ideoinnin mukaan velkoja leikattaisiin lisää 70-100 miljardin euron edestä. Tällöin päädyttäisiin n. 100% julkisen velan asteelle. Sitä pidetään nyt kestävänä. Tähän tulokseen päädytään mm. siksi, ettei Kreikan talous porhaltelekaan tänä vuonna päälle kahden prosentin kasvussa, vaan supistuu edelleen 6-7%. Näin ollen tavoitteena ollut 120% velkaisuusaste vuonna 2020 onkin täyttä utopiaa.

Sitten ne huonot uutiset: tuo velkasaneeraus tuskin riittää. Pitäisin enempi mielekkäänä n. 150 miljardin saneerausta. Toinen melko heikko juttu on se, että velkajärjestely tarkoittaisi alaskirjauksia. Suomen tienaamiset korkoerolla on vesittymässä lainapääoman suuruisiksi tappioiksi. Suoraa tappiota tulee siksi, ettei oikein ole sellaista skenaariota, jossa kaikkien muiden omistamaa Kreikan velkaa leikattaisiin rajusti, mutta ei Suomen. Samalla lailla EKP:n omistamista velkakirjoista Suomen osuus pyhitettäisiin ulos – ei tule tapahtumaan. Lisäksi yksityisiäkin velkakirjojen omistajia vielä on. Mutta jos kreikkalaispankilta leikataan velkakirjaomistuksia pois niin tilalle on kärrättävä julkista rahaa. Siis lisää tukea. Mitenköhän Espanja selviää oman osuutensa alaskirjauksesta? Entä Italia, Portugali tai Irlanti?

Sinällään se on yksi ja sama saneerataanko Kreikan velkoja vai ei. Vaihtoehtona on tietysti lisää tukirahan kaatamista ja leikitään Kreikan olevan maksukykyinen. Ja jos velkoja leikellään niin ahdingossa olevat velkojat joutuvat vastaavasti nostamaan lisää tukea. Myös EKP:a joudutaan pääomittamaan lisää, jos sen Kreikan velkakirjoihin tulee alaskirjauksia.

Mutta mitä tehdään IMF:n osuuksille? Jos ne suojataan tappioilta niin kaikki muut joutuvat ennen pitkää alaskirjaamaan koko kantansa. Tämä näkemys perustuu siihen, etten todellakaan usko 100 miljardinkaan euron lisäsaneerauksen olevan riittävä. Ja jos taas IMF:n osuuksia saksitaan niin jo nyt hyvin närkästyneet euroalueen ulkopuoliset IMF:n jäsenvaltiot ovat pohtimassa koko eurotivolin rahoituksesta. Velkasaneeraus tuskin ainakaan auttaa IMF:ä pysymään leikissä mukana. Siinä kohtaa voikin tulla mielenkiintoiset parlamentaariset väännöt, kun Suomenkin hallitus ehdottaa lisätukia. Ensin perustellaan tätä sillä, että hommat on sössitty niin perin pohjin, että IMF:kin lähti lätkimään. Ja senpä vuoksi Suomen hallitus katsoo afäärien olevan niin hyvät ja tienaamiset huippuluokkaa, että me puolestamme vain lisäämme rahoitusta toisella kädellä. Toinen käsihän kuittaa nämä jättitappiot.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu