Kädenvääntöä Buban ja EKP:n välillä

Reippaan puolen vuorokauden päässä on sitten Draghin lunastushetki. Täydet ennakko-odotukset ladannut EKP:n pääjohtaja on kohdannut uuden vastustajansa uudelleen. Bundesbank voi olla se taho, joka murahtaa koviten. Jens Weidmann kävi jo kertomaan melko suoraan, että ei mitään pankkilupia EVM:lle. Tämä on muutaman lähteen mukaan ainakin yksimielinen päätös. Riitelylinja siis jatkunee.

Tuskinpa Bundesbank katsoo pitkään sivusta myöskään sitä, jos EKP rupeaa kunnolla täyttämään ostoskoriaan Espanjan ja Italian valtiolainoilla. Kreikan velkajärjestelyn jälkeen tilanne varmasti muistetaan. Toisaalta Monti on oikeassa Italian suhteen: alemmat lainakorot voisivat jopa pelastaa Italian.

Sen sijaan Espanjan kohdalla peli on menetetty. Taistelu käydään nyt euroalueella pääosin Italian pelastamisessa. Espanjassa esimerkiksi Andalusia ja Katalonia ovat jo esittäneet kovaa kritiikkiä keskushallintoa kohtaan. Vyyhti ei näillä näkymin purkaudu mitenkään suosiollisesti. CEPR laski Espanjan tukiohjelman nyt noin 400 miljardiin, ja Open Europe pisti lukemat jopa 650 miljardiin asti. Toki haarukan yläpäähän. Alarajana oli niin ikään n. 400 miljardia. Huomioitavaa on, ettei juuri kukaan europäättäjien tai europankkien ulkopuolella usko alkuunkaan 100 miljardin riittävän. Tätä kuitenkin pidetään riittävänä.

Sitten kokonaan toiseen aiheeseen. Moni on kysynyt sähköpostitse, jotta mitä pitäisi tehdä. Suurin kiinnostus on Norjan kruunussa. Tilanne on sellainen, että erityisesti kesäkuukausina markkinat ovat hyvin ohuet, eli suuret toimijat loikoilevat riippumatossa. Tämä tarkoittaa sitä, että heilunta niin ylös kuin alas voivat olla suuria, koska hinnanmuodostajia ei ole toimimassa.

Ajattelin silti kertoa mitä itse olen kaavaillut. Kukin voi seurata sitä joko ihan mielenkiinnosta (eli miten minä oikein köyhdyn) tai toimia. Mutta sitten omalla vastuulla.

Maanantaina myin hieman osakkeita pois. Nyt tietysti harmittaa, että vain vähän. Yliarvostetusta päästä (oma näkemykseni) myin hieman. Osa on silti osakkeissa, osa dollareissa ja nyt sitten myyntien jälkeen myös euroissa.

Torstain kohdalla on vielä ristiriitaiset tunnelmat. Toisaalta sieltä voi tulla kunnon pamaus, jolloin ralliin lähtee käyntiin, ja mikä hassuinta: myös euro vahvistunee. Dollarini tulisivat alas, mutta osakkeet kompensoivat tämän. Mutta millainen pamaus?

EVM-pankkiluvan kanssa voi pistää suoraan osakeostot ja coveroida euroshortin. Tätä tuskin tapahtuu. Jos tulee ilmoitus velkapaperien ostosta niin todennäköisesti tulee ”miniralli”, jolloin myyntilaidalla olo voisi olla esimerkiksi perjantaina mielekästä. Todennäköisesti pidän silloinkin tulosennusteensa täysin ylilyönyttä Huhtamäkeä. Alle 12 euroa on hampaat irvessä ihan kohtuullinen ostohinta. Fortumia kannattaa harkita alle 14 euron.

Nokiaan en koske. Shortticoverit, jatkuvat huhut ja sekavat tilanteet yhdistettynä ohuisiin markkinoihin ei houkuttele. Hinnanmuodostusta ei ole, se on pelkkää lottoa. Outokumpu on minun lottokuponkini. Melkein yhtä halpojakin kuin lottosarakkeet.

Huhtamäen lisäksi pitänen Tiedon laput, kun n. 12,50 hintaan sain. Lähinnä kyseessä on koe-erä, kun seuraaminen oli vaikea asenneongelma, jos ei ole mitään kiinni. Myös Raisiota on ostettuna, ja todennäköisesti sitä voi painottaa lisää, jos putoaa alle 2,40:n. Se lienee kuitenkin turvallinen kohde, eikä 2,50 ole vielä sen defensiivisen toimialan mukaan täysin kohtuuton hinta.

Tämän lisäksi, jos Kemira tippuu jonkin verran alle kympin niin voisin ostaa niitä takaisin. Nesteen ostoraja (7,50€) minulla tuskin täyttyy.

Entäpä jos Draghi ei totea mitään tai ruuvaa vain koronlaskun? EURUSD todennäköisesti vajoaa lisää, samoin osakkeet. Yleisenä markkinatunnelman kannalta pidän alle 5000 yleisindekin pistelukua ostopuolen lukuina.

Katsotaan nyt onko tarvetta enää pohtia näitä juttuja ensi viikolla tehdessäni henkilökohtaisen konkurssin. Jos jotain jää jäljelle niin silloin voisi päivittää lisää, jos jotain merkittävää tapahtuu.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu