Viestin tulkitsemisen jalo taito

Joskus kuulee suomalaisia sanottavan hyväuskoisiksi hölmöiksi. Tämä kulkee pääosin käsi kädessä sen saman viestin kanssa, jonka pääministeri Katainen (kok.) kertoi Italian kollegalleen Montille tämän vieraillessa Suomessa. Se viesti oli, että suomalaiset ovat tottuneet siihen, että säännöistä pidetään kiinni. Mielestäni Kataisen viesti oli hyvä.

Ennen vierailua täällä pohdittiin jopa sitä, mitä mieltä Monti on suomalaisesta ruuasta. Kieltämättä melko suorasukainen tulkinta esitettiin Montin edeltäjän, Silvio Berlusconin toimesta. Kun helpottavan kehuva arvio tuli vieläpä osittain suomeksi niin suomalaiset hykertelivät tyytyväisenä. Tämä Monti onkin kunnon mies; tyylikäs, karismaattinen ja vieläpä osasi suomea! Tavattoman ainutlaatuista.

Hykertelijöiden sormet tuntuivat menneenkin hieman solmuun, kun Helsingin Sanomat verkkojulkaisussaan sommittelee otsikkoaan näin: ”Mario Monti haukkuu Suomen: Hallitus aiheuttaa vakavaa haittaa”. Otsikon alla on kuvakin, jossa Monti näyttää ennemmin sekavalta psykopaatilta. Mitäs tämä nyt on?

Silloin rupeaa pulpahtamaan tekstejä hykertelijöiltä. Monti vaarallisilla vesillä ja Monti ampumassa omaan nilkkaansa. Saksassa vastattiin, jotta pitäisikö Bundestag (Saksan parlamentti) sivuuttaa täysin. Sen sijaan Suomessa ei osattu edes peruskäsitteitä. Hallitus, toiselta nimeltään myös Valtioneuvosto esittelee jäsenistönsä tällä sivulla. Moni antaa ymmärtää, että kyseiseltä jäsensivulta löytyy Timo Soini. Pohditaan, jotta johtaako Soini Suomea ja keikuttaako Soini venettä.

Mihin katosi se ehtymätön vastuunkantamisen jalo taito? Mihin katosi viestin tulkitsemisen jalo taito?

Monti on ns. markkinatoimijamies, ei ehkä tällä hetkellä konkreettisesti. Tarkoitan ilmaisullani sitä, että hänellä on taito ajatella kuin sijoittajat ja rahoittajat. Siis niitä tahoja, jotka tätä euroalueen sirkusta pitää yllä rahoillaan. Jospa nyt kokeilisitte vihdoin ja viimein tekemään sellaisen ajatusleikin, että jospa onkin niin, ettei sijoittajien ja poliittisten toimijoiden näkemykset oikein kohtaa euroalueen kriisin ratkaisussa?

Jospa vihdoin ja viimein ajattelisitte myös sitä, että kumpi osapuoli tässä ottaa niskalenkin. Mitä tapahtuisi jos nämä voimat pistetään vastakkain? Jos vaikka Kreikka tuossa rupeaa ihan itse neuvottelemaan omalla poliittisella koneistollaan markkinatoimijoiden kanssa maansa rahoituksesta. Mitä uumoilette siinä kohtaa tapahtuvan?

Jospa nyt lopettaisitte asianosattomien vetämisen mukaan tähän soppaan? Monihan on sanonut, ettei Soinilla ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa, eikä perussuomalaisilla ylipäätään. Siitä syystä, ettei Perussuomalaiset ole Valtioneuvostossa, joka nyt sai ne pyyhkeet Montilta.

Kantakaa nyt siis sitä vastuutanne. Ja sen jälkeen tulkaa sivuutetuksi, kun markkinatoimijat alkavat pistää tätä pelikenttää uuteen järjestykseen.

susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen toiminut vuosia freelance-toimittajana Suomessa ja Kreikassa. Olen makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän talouspoliittinen asiantuntija 2/2022 -.

Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: kts. eduskunnan verkkosivuilta sähköpostiohjeet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu