"Savun hälvettyä tarkastamme käyttämämme valuutan"

Brittilehti Telegraphia ei voida missään nimessä pitää euromyönteisenä julkaisuna. Eritoten Ambrose Evans-Pritchardin jutut, kuten ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) haastattelukin osoittaa, ovat pitkälti väritetty: nytkin The Economist -lehti oli muistettu mainita. Evans-Pritchard on ilmoittanut suoraan mm. sen, että Saksan lähtö eurosta olisi kaikille osapuolille paras ratkaisu. Tähän on mahdotonta esittää suurta vastalausettakaan. Evans-Pritchard tosin pitää hänkin toista ratkaisua jatkuvasti esillä: setelirahoitus on ainoa toimi, joka voi ”pelastaa” euroalueen. Mutta haluaako Suomi tällaista ratkaisua?

Euroalue on edelleen suuri tabu. Tämän huomaa Eurooppaministeri Alexander Stubbin (kok.) hätäisesti luoduista selvittelyistä, joissa hän pohtii toisen puolueen ministerin sanomisia henkilökohtaisina näkemyksinä. Siis voiko Tuomioja olla varautunut euron hajoamiseen, mutta Suomi kokonaisuudessaan ei?

Stubbin hätäinen ”selittelylinja” on joka tapauksessa huonoa politiikkaa. Tämähän on tuttua toimintaa: aina kiellettään ehdottomasti milloin minkäkin maan avun tarve, joka sitten aktualisoituu – ja osoittautuu sitten vielä suuremmaksi kuin mitä ennakkoon kaavailtiin. Tämä taas johtuu siitä, että tulevaisuudesta yritetään maalata mahdollisimman ruusunpunaista tulevaisuutta, jolla ei ole mitään tekemistä tosiasioiden kanssa. Todellisuus tulee joka tapauksessa vastaan.

Miksi rehellisyys on niin vaikea kokeiltavaksi? Tuomiojan lausunto siitä, että hajoamiseenkin on syytä varautua nähdäänkin ikään kuin siten, että Tuomioja olisi toivomassa tai ”manaamassa” euron loppua. Yksi asia on kuitenkin melko varmaa: mitä enemmän epätoivoisia selittelyjä ja korjauksia tulee, sitä lähempänä on eheän valuuttaunionin terminaalivaihe.

Kuluttajahintoja kyttäävä ”väärä inflaatio” kuitenkin kertoo, mitä seteliruisku kohdistettuna vain kriisimaille lupaa Suomeen. Kaikki voivat ruveta tinkimään näistä välttääkseen hinnannousupaineet: ruoka, energia ja asuminen. Lopettakaa siis lämmitys, asukaa kadulla ja olkaa syömättä niin euroalueen pelastustoimet eivät juurikaan kosketa teitä.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu