Markkinakatsaus: kuka tässä nyt hötkyilisi?

Kenelläkään ei tunnu taas olevan kiirettä euroalueella mihinkään. Sijoittajat ja rahoittajat antoivat tänään pientä hienovaraista vihjettä, että äänen soisi kellossa muuttuvan. Myyntinamiskan löytäneet edellisestä katsauksestani tuskin ovat harmissaan. Toisaalta pidempiaikaiseksi laskuksi kääntyminen ei sekään ole vielä varmaa. Tässä tunnistat merkit siitä, miksi mollivireinen tunnelma pitää sijoittajia otteissaan.

Ensinnäkin Espanjan pääministeri Rajoy on tunnettu jo valtaanpääsystään siinä, että antaa ajan hoitaa työ. Nyt hänellä ei ole kiirettä, vaikka työttömyysluvut takovat kerta toisensa jälkeen uusia ennätyksiä ja happamien asuntolainojen määrä tehtailee sekin uusia kaikkien aikojen ennätyksiä. Bruttokansantuote sukeltaa ja EKP:n pääjohtaja Mario Draghi ilmoittaa, että tukitoimia on luvassa kunhan Espanja alistuu ERVV/EVM-rahoitukselle.

Rajoyllä ei ole kiirettä, vaikka esim. jo Katalonia on ajautumassa suoraan kapinaan. Maakunta tahtoo itselleen verotusoikeuden, millainen on esimerkiksi paremmin menestyvällä Baskimaalla. Diktaattori Franco-kortit heiluvat pelissä. Sijoittajat toisaalta arvelevat, että kyllä tämä pattitilanne laukeaa, mutta tapa millä tähän edetään on täysin väärä.

Rajoy ei kuitenkaan näytä hoksanneen, että hänen bluffinsa on katsottu. Viittaan tällä ”vastusta, Espanja ei ole Uganda” -tekstiviestittelyyn. Espanja on ehkä hahmottanut sen, ettei senkään tila ole kovin kaksinen, jos tästä kiristyspolitiikasta johtuen maan EKP-rahoitus evätään. Se tietäisi myös Espanjan ajautumista konkurssiin.

Toinen hermoilua aiheuttava kohta on Kreikan tilanteen vatvonta. Viimeksi euroryhmän pj. ja Luxemburgin pääministeri Juncker kävi tapaamassa Kreikan pääministeri Samarasia, mutta näillä näkymin jäädään rupattelun asteelle. Varsinaisia päätöksiä olisi luvassa vasta Troikan raportin jälkeen, ja tämäkin nyt näyttäisi sitten venyvän lokakuulle asti. Turhaa kiirettä ja hötkyilyä ei ole siitä huolimatta, että Kreikan kassan pitäisi olla paniikki-ELA:sta huolimatta tyhjä syyskuun alkupuolella.

Kaiken tämän lisäksi turbulenssia voi ilmetä Hollannin syyskuussa pidettävien parlamenttivaalien tuloksissa. Mikäli Wildersin puolue painaa enemmän ja enemmän ääniä voi Hollannissa olla todella piukat hallitusneuvottelut. Suomen tavoin euroskeptinen puolue pitää pelata paitsioon, mutta nyt on muillakin puolueilla siintämässä mahdollinen hallituspaikka, eritoten sosialisteilla. Mikäli hallitukseton tila jatkuu pitkäänkin niin maan on vaikea täyttää vaadittuja säästötoimia, ja hieman kylmää vettä tuli hiljattain myös Hollannin asuntojen hinnoista.

Kriisi nakertaa jo muitakin euron huippumaita. Suomen toisen vuosineljänneksen bruttokansantuotteen lasku oli peräti prosentin luokkaa, paljon pahempaa kuin vaikkapa Italiassa. Ja vielä pari sanaa Aasiasta: Japanissa EU-maiden vienti koki mykistävän neljänneksen suuruisen pudotuksen ja maan kauppatase rojahti rumasti punaiselle.

Tässä ovat tämänhetkiset markkinoiden suuntaviivoja antavat näkemykseni. Jos jahkailu loppuu niin suunta voi kääntyä nopeastikin takaisin ylös. Jos taas Rajoy jatkaa temppuiluaan ja Kreikan kohdalla edetään tunti tunnilta kohti konkurssia niin ostohetkiä on luvassa sitten myöhemmin.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu