Yhdysvallat kultakantaan ja Hollanti euroänkyräksi?

Yhdysvaltain republikaanit ovat aikeissa palauttaa maahan kultakannan Financial Timesin uutisen mukaan. Republikaanit ovat sanoneet, ettei ongelmista päästä eroon rahaa printtaamalla. Tämä on muuten täysin päinvastainen liike kuin mihin euroaluetta ollaan ajamassa. Hollannissa vaalivoiton voivat hyvinkin saada sosialistit. Eikä kyseessä ole mikä tahansa porukka. Puolue periytyy maolaisista ja on äänestänyt euroalueen tukipaketteja vastaan. Onko Yhdysvaltain tai Hollannin tulevaisuuden näkymissä järjen häivää?

Yhdysvaltain republikaanisen puolueen suuntaus on ilman muuta hämmentävä. Liittovaltio on juuri ja juuri toipumassa jotensakin yhdestä suurimmista taloudellisista kriiseistään – ja nyt näyttää siltä, että niin Eurooppa kuin jopa Kiina tarjoavat samaa myrkkyä lisää. Yhdysvallat on toki printannut rahaa tuhansia miljardeja dollareita, mutta inflaatio on pysynyt silti varsin maltillisena, kuten vaikeissa talousolosuhteissa on tapana. Sen sijaan kullan hinta on heilunut varsin värikkäästi. Vaarana siis on, että heillekin tulisi euroalueen kriisimaiden tavoin yliarvostettu valuutta. Pikainen vilkaisu parin yli 20% työttömyysasteiseen euromaahan pistää mietityttämään, mikä Yhdysvaltoja tässä kuviossa viehättää.

Hollannin murheena on taas se, että kriisimaiden velkojen yhteisvastuullistaminen käy heidän luottoluokituksensa päälle. Mikäli sosialistipuolue SP saa suurenkin vaalivoiton niin euroalueen junailema jättivelkojen yhteisvastuullistaminen käy vaikeaksi. Vaikka hallitukseen ei nousisikaan oikeistorintamalta toinen euroskeptinen puolue niin tukipaketeille ja muille kaavailuille ei ole luvassa kannatusta. Voi toki olla, että pitkäaikaisen hallituksen muodostamisen väännön jälkeen siellä käy kuten Suomessa: alkuun jyrkkä ”ei” kuuluu varovaisesti ”kyllänä”.

Toisaalta Hollannilla ei ole aikaa pitää toimitusministeriötä pitkään. Maa vajoaa hiljalleen ongelmiin, joista on jo joitain merkkejä näkyvissä. Viimeisimpänä tulivat tylyt asuntojen hintatilastot. Samaan aikaan heidän pitäisi myös toteuttaa itse muille vaatimaansa vyönkiristystä ja tuotanto osoittaa hiipumisen merkkejä. Pitkä hallitukseton tila on siis erittäin ongelmallista.

Hollannin SP haluaa elvytystä, siis osapuilleen samaa kuin Ranskassa Hollande. Suomen ja Saksan liittouma saanee arvellun vaalivoiton vuoksi Hollannista uuden särön. Tämä kääntänee vaa’an lopullisesti hurmoshenkiseen rahanprinttaukseen. Ja tämä voi olla Saksalle sitten todellakin liikaa.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu