Vyönkiristys tarttuu

Toisaalta looginen, toisaalta taas hieman yllättävä havainto on se, että vyönkiristely tarttuu parhaillaan Saksaan. Seuraukset voivat olla todella ikäviä Euroopan kannalta, mutta varmasti kohtuullisen turvallista Saksan kannalta. Juuri nythän sitä on pohdittu, että Saksan pitäisi rapauttaa kilpailukykyään. Todellisuudessa kuitenkin trimmatut firmat pistävät lisää kierroksia kilpailukykykilpailuun.

Seurauksista kärsii sitten kriisiosat. Toiveena on ollut saada vienti Saksaan pelaamaan paremmin, mutta jos Saksassakin lähdetään ostovoiman karsintaan niin näillä euromailla on toiveet kadoksissa.

Loogiseksi Saksan toimet osoittautuvat, koska euroalueella on vähän joka puolella hiljaista ja toinen kova kauppaosapuoli Kiina on sekin osoittamassa vaikeita aikoja. Yllättäviä toimet ovat kuitenkin siksi, että Yhdysvaltoihin ja Kiinaa lukuunottamatta muualle Aasiaan kauppa käy. Ja lopuksi, ymmärrettäväksi tämä kaikki käy, kun katsoo syitä jätti-irtisanomisille: varaudutaan talouspuolella hyytävään loppuvuoteen.

Sellaista nimittäin sopii odottaa. Euroalueen ostopäällikköindeksit aprikoivat n. 0,5% talouden supistumista toiselle vuosipuoliskolle. Uudet tilaukset sojottavat alaviistoon ja firmat ihan oikeaoppisesti suhteuttavat tuotantoaan tulevaan kysyntäkatoon. Irtisanomislistalla on ihan parin firman voimin kymmeniä tuhansia, mutta lista niistä yrityksistä, jotka vähentävät väkeään on hyvin pitkä.

Onko Merkelillä vastauksia tähän? ”Haluan Euroopan”, hän sanoi juuri hiljattain päättyneellä viikolla. Rouva Merkel, kiva kuulla henkilökohtaisista urasuunnitelmistasi, mutta voisitteko kertoa, jotta mitä hittoa me näille alati paisuville euroalueen veloille tehdään?

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu