EU-presidentti hakoteillä

Taloussanomien mukaan Herman Van Rompuy kiistää Espanjan tarvitsevan täysimittaisen tukipaketin, mutta maata voidaan tukea muulla tavoin, jos markkinauhma ei ota laantuakseen. Tällä hetkellä olevat järjestelyt ja säännöt kuitenkin osoittavat suoraan, ettei Van Rompuy joko tiedä mistä puhuu tai sitten hänen määrittelemänsä ”muu tukeminen” ei poikkea millään muotoa perinteisestä tukipaketista – kuin korkeintaan siten, että se on vielä edellisiäkin paketteja täysimittaisempi.

Tutustuin nimittäin Nomuran analyysiin EKP:n mahdollisesti toimivaan tukiohjelmaan, joskin pankki myöntää itsekin, ettei tarkkoja määritelmiä voi vielä tehdä. Pankki oli kuitenkin itse pistänyt aivoriihen pystyyn ja tehneet oman luonnoksen siitä, mikä voisi toimia. Kuvio on vähintäänkin moniulotteinen, mutta eipä tässä ole lupaa odottaakaan mitään helppoa ratkaisua.

Nomuran mallissa EKP tekee tukiostoja lyhyen pään (1-3 vuotta) Espanjan velkakirjoille. Tällöin espanjalaispankit saisivat kipeästi kaipaamaansa rahaa, jolla sitten tietysti voisi ostaa uutta velkaa. Asiassa on kuitenkin suuri mutta. Tästä Van Rompuy ei ole maininnut, vaan näistäkin blogeista sen kyllä löytää: espanjalaispankeilla ei ole riittävästi vakuuksia aiempien tukiohjelmien vuoksi. ”Kaiken ratkaisseen” LTRO:n jäljiltä nämä velkakirjat ovat jo pääosin pantattu, joten tämänhetkisten sääntöjen mukaan niitä ei voisi siten myydä. Kaiken lisäksi niiden myynnistä tulisi tappiota, koska näiden velkakirjojen arvo on pienentynyt sitten viime vuoden joulukuun ja tämän vuoden helmikuun operaatioiden jälkeen. Lisäksi kanadalainen DBRS luokituslaitos jos laskee Espanjan luokitusta niin näiden pankkien pitää automaattisesti toimittaa vielä lisää vakuuksia EKP:lle. Siis niiden samojen instituutioiden, jotka jo nyt ovat hattu ojossa tukirahojen suuntaan. Mistä nämä sellaiset rahat tai vakuudet loihtisivat?

Nomuralla on vastaus tähän: ERVV:ltä ja mahdollisesti EVM:ltä, kunhan Saksa antaa sille luvan toimia. Nyt kaavaillun 100 miljardin pankkitukipotin jälkeen ERVV:llä on vain n. 150 miljardia euroa pelirahaa, mikäli se nostaa kaiken markkinoilta. ERVV ostaisikin siten Espanjan pidempiaikaisia velkakirjoja, joskin suoraan Espanjan kuningaskunnalta. Tämän jälkeen myydään ja ostetaan samaa tuotetta eestaas ERVV:n ja espanjalaispankkien välillä, jolloin espanjalaispankit saisivat rahaa vakuuksiin EKP:n tukiostoja varten. Näin tulee tehdä, jotta vipuvarsi riittäisi, koska ERVV:n jäljellä oleva kapasiteetti on muutoin vaarassa olla riittämätön. Mutta mikäli euroalueen vakausrahastoa tähän tarkoitukseen käytetään niin mitenkä Van Rompuyn kiistäminen sopii tähän kuvaan?

Lisäksi tarvitsee muistaa, että EKP:n osto-ohjelman tulisi olla riittävän massiivinen, jotta se vakuuttaisi sijoittajat. Tämä tietäisi tässä kuviossa kuitenkin sitä, että repo-veivaus ERVV:n ja espanjalaispankkien välillä yltyisi entisestään, jotta pankit voivat toimittaa jatkossakin riittävästi vakuuksia EKP:lle. Vaaraksi muodostuu silloin ERVV:n oma luottoluokitus.

Jos tähän kuvioon lopulta päädytään voimme todeta, että näin yksinkertainen suunnitelma takaa varmasti ainakin sen, ettei mikään yksinkertaisesti voi mennä pieleen.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu