Onko Suomi euroalueen "turvasatama"?

Lukemattomia kertoja tämän viimeaikaisen talouskriisin keskellä olen törmännyt mainintaan siitä, että Suomi olisi euroalueen turvasatama. Miten asian laita oikein on? Tämän voi jokainen todeta vieressä olevista kuvaajista. Kuvat ovat kolmen eri euromaan osakemarkkinoiden yleisindekseistä. Osakkeet kuuluvat riskisijoituksiin, joten niiden markkinoista varmasti löytyy usein mainittu turvahakuisuus.

Voisi siis olettaa, että hakiessaan turvasatamaa niin haetaan vähäriskinen osakemarkkina, ja ostetaan sieltä kuin viimeistä päivää. Tämän pitäisi siis nostaa hintoja. Kuvissa on viiden vuoden suoritteet, joissa on näkyvissä vielä markkinakaaos vuodelta 2008. Viiden vuoden huipuista tähän päivään nähdään, että yleisindeksit ovat alemmalla tasolla kuin elokuun 2008 jälkeisenä huippukohtana.

Helsingissä ollaan nyt n. 40% siitä arvostushuipusta jääneenä, mutta Frankfurtin vastaava vajaus on vain 12%. Helsingin kanssa samanlaisia lukemia lähempänä onkin Madridin pörssi, jossa laskua on huipusta n. 53%. Harva kuitenkaan pitää Espanjaa ”turvasatamana”. Pikemminkin päinvastoin, maata hahmotellaan enempikin kriisimaaksi.

Selitys tälle käytökselle on se, että Suomi kuuluu euroalueen periferiaan, joskin kohtuullisen hyvin menestyneenä verratessamme alueen muihin periferiamaihin (Ateenassa lasku viiden vuoden huipuista on n. 90%). Sen sijaan Saksan kaltaiseen ydinalueeseen me emme kuulu. Saksaa voidaankin pitää turvasatamana, koska sillä on olosuhteet huomioon ottaen melko hyvin sinnitellyt pörssi.

Toisin sanoen, kun ajat käyvät epävarmoiksi niin sijoitettu raha karkaa Suomen kaltaisista periferiamaista. Mitä taas Suomen velkakirjamarkkinoihin tulee, mitkä ovat menestyneet eittämättä erinomaisesti, niin siellä hinnoitteluperustana on euron jälkeisen ajan taso.

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu