Espanja impivaaralaistuu

Tämän aamun Financial Timesin poimimani uutinen on Espanjan baskien ja katalaanien liikkeet kohti jopa mahdollista itsenäisyyttä. Luonnollisesti syy tällaiseen toimintaan löytyy Espanjan talousvaikeuksista. Ainakaan minulla ei ole riittävästi kokemusta espanjalaisten kansallistunteesta, joten pohjaan tekstini pitkälti FT:n uutiseen.

FT on poiminut uutiseensa Jordi Pujolin mietteitä. Hän on toiminut vuosina 1980-2003 Katalonian hallituksessa eräänlaisena siltana oikeiston ja vasemmiston välillä ja pyrkinyt torppaamaan kaikenlaisia separatistisia ajatuksia. Tätä taustaa vasten on siksi melkoinen muutos miehen sanomassa: ”En minä ole muuttanut mieltäni, maa on muuttunut. Me emme enää istu Espanjaan. Minulla ei ole jäljellä enää ainoatakaan argumenttia itsenäistymistä vastaan, koska Espanja on toimillaan tämän tilan aiheuttanut. Espanja on tehnyt Kataloniasta toimimattoman ja me emme voi hyväksyä tätä enää.” Käännös on allekirjoittaneen näkemys, eri mieltä saa olla.

Katalonian työsarkana on pitkään ollut elättää muuta Espanjaa tulonsiirroin, ihan puhtaasti solidaarisista syistä. Kuullostaako tutulta? Katalonian talous vastaa suurinpiirtein samaa kuin koko Portugalin ja verotulojen mennessä Madridin keskushallinnon kautta pitkin muuta maata on katsottu olevan velvollisuus. Mutta nyt kun Katalonia joutui itsekin pyytämään rahoitusapua Madridista on tilanne kääntynyt päälaelleen. Katalonialaiset väittävät, että jos he saisivat itse pitää verotulonsa ja päättää verotuksestaan niin keskushallinnon apuun ei tarvitse turvautua. Tilanne olisi silloin win-win myös keskushallinnolle, jolla riittää varmasti työtä muiden maakuntien ongelmien selvittämiseen.

Kataloniassa onkin nyt enemmistönä itsenäisyyttä kannattavia. Katalonian presidentti Artur Mas valittiin pitkälti siksi, että hänen vaalilupauksensa oli neuvotella keskushallinnon kanssa itsenäisestä verotuksesta, samanlaisesta kuin mitä baskeilla on. Espanjan pääministeri tuskin tähän suostuu. Asia olisi poliittisesti hyvin epämiellyttävä. Ensinnäkin jos Katalonia pystyisi todella kääntämään taloutensa omin avuin niin mitähän mahtaa muut maakunnat ajatella? Toiseksi, jos kriisi vaikka joskus vuonna papu ja palsternakka taittuisikin niin Katalonian veroaarteet eivät kulkeutuisikaan keskushallinnon kirstuun.

Tämä voi tietysti viritä ideaa ennenaikaisista maakuntavaaleista, joista tulisi käytännössä silloin itsenäisyysäänestys. Poliitikkojen on vaikea olla huomaamatta yli puolet katalonialaisista kannattavan itsenäisyyttä. Olisi siksi sulaa hulluutta olla pitämättä teemaa esillä.

Tilanne on samanlainen baskeilla. Heidän nationalistipuolueensa lisäsi jo aiemmin olleissa yleis- ja kunnallisvaaleissa kannatusta, mutta nyt separatistinen puolue toivoo saavansa ennenaikaisissa vaaleissa varsinaisen läpimurron.

Pujol siteeraa vielä Saksan ulkoasiainministeri Guido Westerwelleä: ”Eurooppa ilman solidaarisuutta ei ole mahdollista”, mutta jatkaa omin sanoin, ”Mutta samanaikaisesti Eurooppa liiallisen solidaarisuuden kanssa tulee mahdottomaksi.

Lähde: Financial Times (vaatinee rekisteröinnin)

0
susijumala
Perussuomalaiset Turku

Olen niukasti alta viisikymppinen toimittaja, Kreikan mantereella elellyt paluumuuttaja, makrotalouden ja frappen suurkuluttaja. Turun PS:n sihteeri (5/2013-12/2013), Turun PS:n edustaja 2014. Keskuspankkiaktivisti. Piensijoittaja.

Sähköpostiosoitteeni nykyisin: henri.myllyniemi@pp.inet.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu